Humanitarna akcija “Dan narcisa” održala se danas, na prvi dan proljeća, u Zagrebu i više od 30 gradova diljem Hrvatske, već 20. godinu zaredom.

Ciljevi ove hvalevrijedne humanitarne akcije jesu prevencija i rano otkrivanje raka dojke, a sredstva od prodanih narcisa doniraju se upravo u te svrhe, najčešće kupnju aparata koje pacijentima poboljšavaju tijek liječenja te olakšavaju oporavak.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a bitku ih izgubi oko 960. Svaki dan od te maligne osobe umru dvije od tri žene, a prema statistikama broj oboljelih raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Važno je napomenuti kako je ta maligna bolest u visokom postotku ipak izlječiva, ponajviše zahvaljujući pravodobnom otkrivanju i uklanjanju rizičnih čimbenika. Važna je i sekundarna prevencija, odnosno pozivanje i odazivanje žena koje su u rizičnoj skupini na mamografiju i edukaciju.

Pridružite se obilježavanju “Dana narcisa”,informirajte se te neovisno o spolu i godinama razmislite o prevenciji, naučite kako napraviti samopregled dojki i redovito odvajajte vrijeme za brigu o vlastitom zdravlju.

Autor: Ljekarnik.hr PR — March 21, 2015