Danas je dan kada se podsjećamo na važnost prevencije bubrežnih bolesti, njihovog ranog otkrivanja te podizanja svijesti o darivanju organa.

Jeste li znali kako bubrezi svakodnevno pročiste oko 200 litara krvi, izlučuju iz tijela otpadne tvari metabolizma i višak tekućine te sudjeluju u cijelom spektru metaboličkih funkcija, reguliranju krvnog tlaka, održavanju čvrstoće kostiju te čitavom nizu drugih, važnih procesa. Ukoliko ne obave svoj “posao” temeljito i na vrijeme, postoji mogućnost razvoja niza zdravstvenih problema.
Sada kada smo vas posjetili na važnost bubrega, dat ćemo par vrlo jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u održavanju zdravlja ovog vitalnog organa. Manje solite hranu, pijte više vode, prestanite pušiti, održavajte optimalnu tjelesnu težinu, budite fizički aktivni, redovito kontrolirajte tlak i urin.

Statistike pokazuju kako svaka deseta odrasla osoba ima oštećene bubrege, a na kvalitetu života kroničnih bolesnika uvelike utječu metode dijalize i transplatacije bubrega. Hrvatska po potonjem pitanju ne zaostaje za ostatkom svijeta, štoviše, jedna je od vodećih zemalja u svijetu kada su u pitanju transplatacije i donorstvo. Na transplataciju organa čiji dan danas slavimo u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine što je iznimno brzo.

Dani poput ovog prilika su da se podsjetimo upravo važnosti darivanja organa. Odluka o tome hoćete li nakon smrti darovati organe u svrhu presađivanja i tako pomoći teškim bolesnicima je naravno, intimna i svatko je treba donijeti sam.

Autor: Ljekarnik.hr PR — March 12, 2015