Popisu od 12 EU zemalja koje omogućuju uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe na jesen bi se trebala pridružiti i Hrvatska.

Naime, Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Obzirom da su za provođenje odluke o legalizaciji konoplje za medicinske svrhe potrebne izmjene postojećih zakona, iz Ministarstva zdravlja iste najavljuju za jesen 2015.

Povjerenstvo koje je osnovano u prosincu dosada je održalo dvije sjednice, a u prvoj fazi predlaže legalizaciju i postavljanje standarda pri izradi magistralnih i galenskih pripravaka, u kapsulama i za inhalaciju, u kojima bi udio aktivne tvari indijske konoplje bio točno propisan.

Takvi pripravci izrađivali bi se, prema recepturi liječnika ili po standardnoj recepturi iz stručnih priručnika, za svakog bolesnika.

Na sljedećim sjednicama Povjerenstvo bi trebalo definirati niz pitanja, počevši od onog tko će prepisivati pripravke, po kakvim receptima, tko će donijeti preporuke o indikacijama i naposlijetku, tko će te lijekove s aktivnom tvari kanabisa plaćati.

Zanimljiv je podatak da je upotreba droga u medicinske svrhe zakonski regulirana još 60-tih godina prošlog stoljeća, međutim se ta regulativa ne odnosi na kanabis. Tako je naprijmjer, uz odgovarajuću dozvolu, dozvoljeno saditi opijumski mak, ali ne i indijsku konoplju. Bez posebne dozvole u Hrvatskoj se može uzgajati samo industrijska konoplja koja se ne može koristiti u medicinske svrhe radi niske koncentracije kanabinoida.

Svi se slažu, legalizacija konoplje u medicinske svrhe pomoći će u rješavanju velikog problema- prodaje ilegalnih proizvoda po basnoslovno visokim cijanama. Nažalost, mnogi bolesnici, među kojima je najviše onih oboljelih od malignih bolesti i multiple skleroze, pribjegavaju upravo liječenjem pripravcima s crnog tržišta upitne kvalitete i sumnjivog porijekla. Tome bi se trebalo stati na kraj već za nekoliko mjeseci.

Više na: http://www.index.hr/vijesti/clanak/konacno-indijska-konoplja-za-oboljele-u-hrvatskoj-bit-ce-legalizirana-na-jesen/806510.aspx 
http://www.hina.hr/#vijest/8611603 

Autor: Ljekarnik.hr PR — March 11, 2015