Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. Posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.
Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je današnji datum kada se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marjansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo mjesto hodočašća velikog broja bolesnika.
Svrha obilježavanja ovog Dana podizanje je svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.
Povrh toga, namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih osoba.
Svjetski dan bolesnika također je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika, a koje propisuje Zakon o zaštiti prava pacijenata kojim je utvrđeno kako svaki bolesnik ima pravo a potrebne zravstvene usluge, ima pravo znati od čega boluje te ima pravo odlučivati o vlastitom zdravlju.
Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan kada posjećujemo bolesnike, stare i nemoćne osobe, već dan kada se prisjećamo koliko je važno zdravlje, dan koji će nas sve zajedno potaknuti da izgradimo bolju, sigurniju, empatičniju i humaniju zajednicu.

Vjerojatno je upravo stoga, Ministarstvo zdravlja, danas pokrenulo akciju skraćivanja listi čekanja “Program plus” tijekom koje će 33 hrvatske bolnice u dodatnim popodnevnim i vikend terminima obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka. U akciju se odmah uključuju svi KBC-ovi te kliničke bolnice, a od 1. ožujka i opće bolnice. Iz Ministarstva najavljuju kako već ovih dana, pacijenti koji dugo čekaju na preglede, mogu očekivati važan poziv.

U sklopu ovog programa svaka će bolnica sama odabrati desetak dijagnostičkih postupaka, prvih ili kontrolnih pregleda te operativnih zahvata na kojima su najdulje liste čekanja te za njih otvoriti dodatni termin izvan radnog vremena- srijedom poslijepodne i subotom ujutro, a ova dobrodošla akcija trajat će sve do početka ljetnih godišnjih odmora.
U Ministarstvu predviđaju kako će se liste čekanja, uvođenjem dva nova, dodatna termina, skratiti i za 6000 pacijenata mjesečno, a mi se iskreno nadamo velikom uspjehu ove inicijative.

Autor: Ljekarnik.hr PR — February 11, 2015