Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svake godine, upravo na današnji datum, 4. veljače kako bi se podigla svijest o oboljelima od raka, mogućnostima prevencije, važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenju.

Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj. Od njega umire svaki četvrti stanovnik Lijepe naše. Statistike pokazuju kako se na godinu registrira oko 20.000 novooboljelih, dok oko 13.000 godišnje od ove opake bolesti, svake godine, gubi bitku. Na svjetskoj razini, brojke su također porazne, pojavnost je u porastu. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli od raka, a umiru milijuni ljudi. Rak pluća najnemilosrdniji je ubojica, rak dojke, želuca, debelog crijeva i jetre slijede ga u stopu. Saveznici u borbi protiv ove bolesti su rana dijagnostika te prevencija.
Zdrava prehrana, prestanak pušenja, redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost pri konzumiranju alkohola, izbjegavanje stresa, zaštita od infekcija, redovite liječničke kontrole i oprez kod sunčanja …sve su to faktori koji pomažu zaštiti organizam od karcinoma.
Rak "nije iznad nas" kao što kaže ovogodišnji slogan ove manifestacije, rak nije smrtna kazna. Počnite živjeti zdravije i usvojite naviku odlaska na redovite preventivne preglede.

Autor: Ljekarnik.hr PR — February 04, 2015