Folna kiselina, odnosno vitamin B9 je izrazito važan vitamin, no o njemu se putem interneta šire razne teme, pripisuju joj se razna svojstva, a korisnik se teško može snaći u moru podataka koji mu se nude. Folnom kiselinom su bogato zeleno lisnato povrće poput blitve i špinata, šaproge, leća, a ima je i u brokuli, nekim citrusima, avokadu i mnogoj drugoj hrani.

Uz hranu, ha tržištu je dostupno i mnogo dodataka prehani koji sadrže samo folnu kiselinu ili sadrže folnu kiselinu u kombinaciji s drugim tvarima. Upravo kod takvih preparata dolazi do mnoštva zabuna jer je internet preplavljen podacima o čudotvornosti folne kiseline, ali i o obvezi uzimanja pojedinih preparata u neki zdravstvenim stanjima ili u trudnoći.

Što se doista smije reći o preparatima koji sadrže folnu kiselinu?

To uređuju kako naša pravila i zakonodavstvo tako i pravila EU. Naime, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) propisuje koja se svojstva smiju pripisati kojoj tvari na temelju proučavanja brojnih istraživanja, a na temelju prijedloga proizvođača dodataka prehrani. Dakle, EFSA tumači mnoštva znanstvenih studija kako bi potrošaču ili pacijentu osigurala uvjete da ih proizvođači dodataka prehrani ne zavaravaju.

Upravo tako na temelju hrvatskog pravilnika u koji su ugrađeni stavovi EFSA-e za folnu kiselinu se može reći nekoliko stvari koje donosimo u nastavku.

Folna kiselina:

  • ima ulogu u procesu dijeljenja stanica
  • doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji
  • doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina
  • doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina
  • doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće
  • doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
  • doprinosi normalnom stvaranju krvi

VAŽNO! Uvijek čitajte deklaraciju proizvoda.

Inače, folna kiselina je vitamin iz skupine B, topljiv je u vodi, a zna se nazivati još i vitamin Ф, vitamin M, vitamin B9, vitamin Bc (folacin), pteroil-L-glutaminska kiselina and pteroil-L-glutamat.

Pripazite na zabranjene tvrdnje o folnoj kiselini

EFSA za folnu kiselinu za folnu kiselinu nije dozvolila tvrdnje koje se povezuju s metabolizmom mišićne energije, normalnim funkcioniranjem krvnih žila i održavanjem normalnog vida.

Važo je istaknuti da se dodacima prehrani ne smiju pripisivati svojstva prevencije, terapije i liječenja bolesti ili ljude upućivati na takva svojstva, a dodacima prehrani je strogo zabranjeno navoditi da uravnotežena i raznolika prehrana ne može općenito pružiti primjerene količine hranjivih tvari. Ukoliko vam to netko obećaje, svakako se zapitajte je li to točno - postoji dobar i znanstveno utemeljen razlog zašto je to zabranjeno te se savjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom oko uporabe kakvih dodataka prehani, lijekova ili medicinskih proizvoda.

Na Ljekarniku možete pronaći sljedeće proizvode bogate folnom kiselinom: KAL Vita Mom, TWINLAB Folic acid i druge.

Autor: Ljekarnik.hr PR — August 28, 2014