Kava nije štetna koliko se mislilo sedamdesetih ili osamdesetih godina. Ukoliko je konzumirate po pravilima, kava može imati dobar učinak na vaše zdravlje i psihofizičko stanje.

Naime, studije iz iz sedamdesetih i osamdesetih godina pogrešno su povezale konzumiranje kave s češćim pojavljivanjem raka i bolesti srca, kazuje dr. Rob van Dam sa Sveučilišta u Harvardu pogrešnom interpretacijom utjecaja pušenja i drugih nezdravih navika.

Posljednje istaživanje, provedeno na 132.000 ispitanika proučavalo je njihovo zdravlje tijekom 24 godine i zaključilo da nema baš nikakvih dokaza da ispijanje kave povećava rizik od smrti zbog oboljenja od raka ili kardiovaskularnih bolesti. Čak štoviše, studija je pokazala da redovito ispijanje kave utječe na blago smanjenje mortaliteta, smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma i štiti od Parkinsonove bolesti.

Ovo, nekada proklinjano piće, može vas zaštiti od smrtonosnog oblika raka kože i to na taj način što kofein iz kave reagira s posebnim "popravljačkim genom" koji igra znatnu ulogu u razvoju raka bazalnih stanica, kazuje dr. Jiali Han iz instituta sveučilišta u Indiani.

Međutim, i dalje je potrebno oprezno konzumirati kavu. Istraživanje kazuje da trudnice smiju umjereno konzumirati kavu u dogovoru s ginekologom, pacijenti s povećanim kolesterolom bi također trebali biti oprezni jer studija pokazuje da konzumiranje kave može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

Studija kazuje: ukoliko ste dobrog zdravlja uživate u kavi, a kava vam ne utječe na ritam spavanja, nemate razloga za brigu.

Kako je kava izazito kompleksno piće sa stotinama različitih sastojaka, ona na svakoga djeluje drugačije i ako ju do sada niste pili, ova studija vam ne sugerira da sada počnete. Posebice nemojte počinjati s velikim unosom drugih napitaka s okusom kave (moccha, mocchachino, gotove bijele kave i slično) jer se rezultati ovih istraživanja ne odnose na njih.

Izvor: TIME

Autor: Ljekarnik.hr PR — August 20, 2014