Zbog kojih simptoma je potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć, kako djeluje ibuprofen te što sve treba sadržavati kućna ljekarna, samo su neka od važnih pitanja na koja ovaj vodič daje odgovore. Osim što služi edukaciji građana o bezreceptnim lijekovima, ovaj vodič opisuje i ulogu liječnika primarne zdravstvene zaštite u liječenju naizgled hitnih medicinskih stanja.

Naime, već na prvoj stranici vodiča se ističe da svatko od građana možete biti hitan slučaj koji čeka intervenciju duže nego li je potrebno, upravo zbog toga što hitna medicinska služba zbrinjava banalna, ne-hitna stanja pacijenata koji su se umjesto liječniku primarne zdravstvene zaštite uputili u službu hitne medicinke pomoći ili zatražili intervenciju tima u kolima hitne pomoći. 

Vodič posebno ističe da ako postoji i najmanja sumnja na stanje ili bolest koja životno ugrožava, treba odmah otići liječniku jer vi najbolje poznajete svoje tijelo.

Ovo vrijedno izdanje HZZO-a koje je nastalo u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu ćete uskoro će moći dobiti i u čekaonicama liječnika primarne zdravstvene zaštite.

 

Digitalno izdanje vodiča preuzmite ovdje.

Izvor: HZZO

Autor: Ljekarnik.hr PR — August 20, 2014