Pušači imaju manji penis, a ženama je smanjen libido te izgledaju starije, pokazali su finski znanstvenici na Tobacco Body webu.
Finski znanstvenici animirali su ljudsko tijelo na Tobacco Body web stranicama kako bi podigli svijest o opasnostima i rizicima pušenja. Opasnosti pušenja obrađene su na originalan i zanimljiv način – prikazuju zdrava muška i ženska tijela te tragove koje pušenje ostavlja na njima.
Kod redovitih pušača, bore se počinju javljati znatno ranije nego kod nepušača. Lice nepušača srednjih godina, prema istraživanjima, sadrži i do pet puta manje bora nego lice pušača. Pušači se često zavaravaju da to nije slučaj, međutim, sva istraživanja ukazuju da pušači djeluju starije od svojih vršnjaka koji ne puše.
Interesantan mit komentiran na webu jest smirujući utjecaj cigarete na pušača kod nervoze. Međutim, nervoza je zapravo velikim djelom uzrokovana upravo kontinuiranim pušenjem. Pušač, za razliku od nepušača, često broji minute do sljedeće cigarete ili nervozno korača hodnikom frustriran što ne može zapaliti.
 
(Fotografija: screenshot Tobacco Body.fi)
 
Muškarcima koji puše je penis prikazan manji nego kod nepušača, a zbog lošije cirkulacije često imaju problem s održavanjem erekcije - kazuje nam Tobacco Body web. Uz erektilnu disfunkciju tu je i rizik od impotencije, loš utjecaj cigarete na kvantitetu i mobilnost spermija te smanjen libido. Smanjen libido posebice je izražen kod žena pušača, a na listi problema našli su se još i pojačana dlakavost, intenzivniji rast sijede kose te iznimna opasnost za dijete tijekom trudnoće (pa čak i po život djeteta). 
Iako je nerealno očekivati potpuni prestanak pušenja, svaka ovakva akcija zasigurno ima pozitivan utjecaj na nekoga – a možda ste to baš Vi ili netko od Vaših bližnjih!

Autor: Ljekarnik.hr PR — November 12, 2013