Prva godina Banke humanog mlijeka

Dana 15. studenog 2020. godine u Kliničkom bolničkom centu Zagreb prigodno je obilježena prva godišnjica rada Banke humanog mlijeka u Petrovoj bolnici. Radi se o jedinoj takvoj banci u Hrvatskoj, a njezino osnivanje zajednički su pokrenuli i realizirali Ministarstvo zdravstva, Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju (HUGPD) i Klinički bolnički centar Zagreb.

Rezultati dosadašnjeg rada Banke su više nego zadovoljavajući i najbolje govore u prilog potrebe postajanja ovakve institucije. U prvoj godini za darivanje se prijavila 191 majka, od čega su 63 postale darivateljice. Prikupilo se 327 litara, pasterizirane su 282 litre, a izdano 185 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka.

U razdoblju od siječnja do studenog 2020. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo stotinu djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno jedinica intenzivnog liječenja u Zagrebu i Osijeku.

Rezultati 2019/2020. godina

Za postizanje ovakvih rezultata najviše su zaslužne majke koje su iskazale veliku humanost darivanjem svojeg mlijeka. Na tome im zahvaljuje Uprava KBC-a Zagreb, djelatnici bolnice, posebno oni koji rade u Banci humanog mlijeka.

Očekivanja za 2021. godinu su velika, pogotovo ako se uzme u obzir otežani rad zbog pandemije korona virusa i posljedica potresa u Zagrebu, koji su obilježili tekuću godinu i znatno usporili te povremeno zaustavljali prikupljanje i distribuciju humanog mlijeka.

U prvom valu epidemije prikupljanje mlijeka na više tjedana zaustavljeno je zbog organizacijskih razloga u uvjetima karantene i nedovoljnog poznavanja virusa, a uslijed potresa Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj pretrpjela je znatna oštećenja i veći dio bolnice bio je određeno vrijeme izvan funkcije i bez grijanja. Neonatološki odjel iz tog je razloga bio premješten u KB Dubrava, gdje majke hospitalizirane djece nisu mogle donositi vlastito mlijeko. Zbog takvih i sličnih situacija došlo je do povećanih potreba za darovanim mlijekom iz Banke, gdje se unatoč teškim uvjetima, svakodnevno pasterizira darovano mlijeko.

Potreba za humanim mlijekom stalno je u porastu, a povećava se i broj zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske koje postaju korisnici doniranog humanog mlijeka, pasteriziranog i pohranjenog u našoj jedinoj Banci humanog mlijeka. Stoga, po tko zna koji put, molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku.

Darivateljica može postati svaka punoljetna majka koja je inače zdrava i čije dijete je mlađe od godinu dana, a darovano mlijeko pomaže najugroženijoj skupini novorođenčadi u njihovoj borbi za bolji početak života.

 

Kontakt e-adresa i telefon:

banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr

01/4604 715

 

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.