Uspješno završen projekt „Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u KBC-u Zagreb“ – KK.08.1.2.03.0012

U petak, 5. lipnja 2020. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta uređenja i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u KBC-u Zagreb.

Dnevna bolnica s jednodnevnom kirurgijom Klinike za ženske bolesti i porode

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u KBC-u Zagreb“ koji je bio prijavljen sukladno Pozivu na dostavu projektnih prijedloga  „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“ u okviru Operativnog programa “Konkurentnosti i kohezija 2014-2020“ potpisali su 8. veljače 2017. godine KBC Zagreb kao korisnik sredstava, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravljačko tijelo i Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) kao posredničko tijelo u realizaciji projekta.

Definirano vrijeme provedbe projekta, uključujući i pripremu ugovora, bilo je od 15. svibnja 2016. godine do 8. lipnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 51.669.025,00 kn od čega je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguravala 49.974.650,00 kn bespovratnih sredstava. Kroz trogodišnje razdoblje realizirano je čak 94% raspoloživih sredstava što znači da je za uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija ukupno potrošeno 48.390.282,18 kn, od čega 46.687.016,50 kn bespovratnog europskog novca.

U project su bile uključene dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije 17 klinika i kliničkih zavoda KBC-a Zagreb. Za medicinsku i nemedicinsku opremu potrošeno je 41.368.379,80 kn, a za funkcionalno uređenje prostora na tri lokacije dodatnih 6.440.159,40 kn.

Osnovni cilj ovog projekta je trajno smanjenje broja dana bolničkog liječenja i smanjenje lista čekanja za pojedine medicinske usluge koje se mogu jednako kvalitetno provoditi kroz sustav dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija. Prvi rezultati su već vidljivi kroz povećanje kapaciteta, poboljšanje kvalitete usluga, uvođenje niza novih dijagnostičkih i terapijskih medicinskih postupaka u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te ciljano smanjenje vremena boravka na bolničkim odjelima što smanjuje troškove liječenja, povećava protočnost pacijenata i u konačnici smanjuje liste čekanja.

Na završnoj konferenciji u Edukacijskom centru KBC-a Zagreb I Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz članove projektnih timova KBC-a Zagreb i SAFU-a, nazočili su prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, mr. sc. Marko Pavić, dipl. ing. fizike, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor i voditelj projektnog tima KBC-a Zagreb, Mislav Sovulj, pomoćnik  ravnatelja SAFU-a I brojni drugi gosti koji su na različite načine doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog vrijednog projekta.

prim. dr. Milivoj Novak, voditelj projektnog tima KBC-a Zagreb

Sudionici projekta „Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u KBC-u Zagreb“ – KK.08.1.2.03.0012

 

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.