Ponovno pokretanje redovitog transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb

pandemije COVIDA-19 u Kliničkom bolničkom centru Zagreb 20. ožujka 2020. godine prekinut je redoviti program transplantacije organa koji je ponovno pokrenut sredinom svibnja, kada su se za to stekli povoljni epidemiološki uvjeti.

O ponovnom pokretanju programa javnost su na konferenciji za medije obavijestili prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i članovi bolničkog transplantacijsko-eksplantacijskog tima: prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih i prim. dr. Jasna Brezak, voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije KBC-a Zagreb.

Od ponovne uspostave transplantacijskog programa do trenutka objave prvih rezultata transplantirano je sedam organa, pet bubrega i dva srca. Profesor Kaštelan izvijestio je kako su dva bubrega pristigla iz Münchena i Graza transplantirana 23. svibnja, a jedan iz Osijeka i dva iz Varaždina 1. i 2. lipnja. Svi pacijenti se oporavljaju i njihovo stanje je zadovoljavajuće.

Akademik Miličić i profesor Gašparović govorili su o dvije redovite transplantacije srca nakon pokretanja programa i jednoj hitnoj koja je obavljena prije toga. Radilo se o pacijentu koji već šest godina koristi mehaničku potporu srca i čija je operacija bila neodgodiva. Sva tri pacijenta dobro se oporavljaju.

Primarijus Brezak u svom je izlaganju naglasila kako su svi članovi transplantacijsko-eksplantacijskog tima prije ponovnog pokretanja redovitog programa testirani na SARS-CoV-2. To je nužno jer se radi o bolesnicima koji se prije transplantacije imunokompromitiraju lijekovima kako ne bi došlo do odbacivanja novog organa.

Profesor Ćorušić  na konferenciji je izrazio zadovoljstvo što se stvari vraćaju u normalu, uključujući i transplantacijski program. Iskoristio je priliku da zahvali svim djelatnicima KBC-a Zagreb jer su se posljednjih mjeseci nosili s otežanim uvjetima rada zbog pandemije COVID-a 19 i razornog potresa koji je u velikoj mjeri oštetio zgrade na svih šest bolničkih lokacija u gradu Zagrebu. Naveo je i činjenicu da je KBC Zagreb preuzeo većinu pacijenata Kliničke bolnice Dubrava koju je Ministarstvo zdravstva odredilo za prijem oboljelih od COVID-a 19, a u tijeku pandemije dogodio se proboj virusa u samo dvije klinike. Ukupno je bilo zaraženo devet zaposlenika te je u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu zabilježeno osam pozitivnih pacijenata koji su odmah bili transferirani u KB Dubrava ili Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Zahvalio je ravnatelj na suradnji i članovima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s kojima je KBC Zagreb svakodnevno komkunicirao za vrijeme pandemije.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.