Vrhunska uniportalna VATS – videotorakoskopska kirurgija u izvedbi Diega Gonzalez Rivasa KBC-u Zagreb

Od kada je ušla u praksu 2010. godine, uniportalna VATS – videotorakoskopska kirurgija predstavlja budućnost u razvoju svjetske VATS i torakalne kirurgije općenito te znatno unapređenje kirurškog liječenja karcinoma pluća.

Prateći svjetske trendove, naši torakalni kirurzi 2017. godine uniportalnu VATS kirurgiju uvode u redoviti operacijski program Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac. Ona se prakticira prilikom izvođenja lobektomije pluća kod pacijenata kojima je otkriven karcinom u ranom stadiju, odnosno kada se radi o manjim tumorima koji se otklanjaju kirurškim putem. Učinili su to nakon što su prošli stručnu edukaciju u Shanghai Pulmonary Hospital (doc. dr. sc. Vedran Cesarec i dr. Ivan Bunjevac) – bolnici koja predstavlja krovnu instituciju u području videotorakoskopske kirurgije, učeći od pionira i vodećeg svjetskog eksperta u primjeni i unapređivanju uniportalnog VATS-a, profesora Diega Gonzalez Rivasa, voditelja videotorakoskopskog programa na odjelu torakalne kirurgije te bolnice. Na tečaju u Berlinu (Second International Uniportal VATS Course Berlin) održana je dodatna edukacija za izvođenje ovih zahvata (prim. dr. sc. Željko Djaković).

Stečeno znanje naši liječnici pretočili su u više od 90 operativnih zahvata koje su do sada obavili kao i niz stručnih edukacija sadašnjih i budućih torakalnih kirurga iz svih krajeva naše zemlje.

Stručno predavanje Diega Gonzalez Rivasa

Prema provedenim stručnim studijama onkološki rezultati pokazuju kako uniportalna VATS kirurgija daje jednake rezultate kao i klasična otvorena operacija kod karcinoma pluća, no u značajnoj je prednosti u odnosu na nju kada se radi o duljini postoperativnog oporavka, veličini reza i intenzitetu boli nakon operacije. Pacijenti koji se operiraju ovim postupkom znatno kraće borave u jedinicama intenzivnog liječenja i bolnici općenito te imaju manji broj postoperativnih komplikacija. Također je znanstveno potvrđeno da uniportalna VATS kirurgija omogućava brže pristupanje eventualnoj kasnijoj adjuvantnoj (potpornoj) terapiji, a kao rezultat dosadašnjih saznanja i pozitivnih iskustava, ova operativna metoda postaje standard u svjetskim smjernicama za liječenje karcinoma pluća te se u brojnim zemljama primjenjuje kao redovna operacijska procedura u kirurškom liječenju određenih plućnih bolesti, prvenstveno malignih.

Usporedno s razvojem tehnologije razvijala se i VATS – videotorakoskopska kirurgija. Što je novoga u tom području i kako je tekao razvoj uniportalnog VATS-a kod lobektomija pluća od samih početaka 2010. godine do danas, hrvatski torakalni kirurzi, torakalni kirurzi iz susjednih zemalja, pulmolozi i drugi stručnjaci zainteresirani za ovo područje medicine, mogli su saznati direktno od profesora Diega Gonzalez Rivasa, koji je 28. veljače 2020. godine posjetio Klinički bolnički centar Zagreb. Boraveći u Klinici za torakalnu kirurgiju na Jordanovcu održao je zanimljivo stručno predavanje te izveo dva višesatna operativna zahvata u operacijskoj dvorani Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac. Zainteresirana stručna javnost koja je nazočila ovom edukativnom skupu  mogla je u direktnom video prijenosu pratiti tijek operacija uniportalnom VATS kirurgijom, koje je profesor Diego Gonzalez Rivas izvodio zajedno s operacijskim timom Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac.

S obzirom na činjenicu da je rani stadij karcinoma pluća apsolutna indikacija za primjenu uniportalne VATS – videotorakoskopske kirurgije, vrlo je izgledno da će se baš ovakav tip zahvata provoditi u sklopu Nacionalnog screening programa za rano otkrivanje karcinoma pluća koji je nedavno najavljen široj javnosti. 2019 .godine je učinjeno pedesetak ovakvih zahvata, a doc. dr. sc. Vedran Cesarec, predstojnik Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac, najavljuje kako bi se već u ovoj godini taj broj mogao i udvostručiti.

Lobektomija pluća uniportalnom VATS pristupom  Diego Gonzalez Rivas s operacijskim timom Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac

Uspješno obavljen zahtjevan slučaj donje desne VATS bilobektomije s bronhoplastikom – Diego Gonzalez Rivas s operacijskim timom Klinike za torakalnu kirurgiju Jordanovac

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.