Formiran centar za liječenje moždanog udara u KBC-u Zagreb

Dana 11. veljače 2020. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb javnosti je predstavljen rad prvog certificiranog Centra za liječenje moždanog udara u Hrvatskoj. Dobiveni certifikat koji znači izvrsnost u ovom području medicine, KBC-u Zagreb dodijelilo je Europsko društvo za moždani udar, čime smo postali jedan od 30 europskih centara koji zadovoljavaju visoke standarde liječenja moždanog udara. To znači da svojim pacijentima osiguravamo sve metode liječenja, svih vrsta moždanog udara u zadanim vremenskim okvirima. Ovo je i priznanje dugogodišnjem radu našeg multidisciplinarnog tima neurologa, neurokirurga i radiologa koji su objedinjavanjem kliničkog i dijagnostičkog segmenta liječenja, u organizacijskom smislu stvorili preduvjete za bolje ishode u liječenju moždanog udara, a rade na tome više od 10 godina.

doc. dr. sc. Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju, prof. dr. sc. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju i cerebrovaskularne bolesti, prof. dr. sc. Marko Radoš, voditelj Odjela za neuroradiologiju i vaskularni sustav, doc. dr. sc. David Ozretić, Odjel za neuroradiologiju i vaskularni sustav

 

Da dobivanje međunarodnog certifikata nije nimalo lagan posao dokazuju tri godine intenzivnih priprema naših djelatnika koji su u tom razdoblju morali napraviti bitne organizacijske prilagodbe, provesti edukaciju vlastitog osoblja te izraditi i proslijediti opsežnu dokumentaciju Europskom društvu za moždani udar, uz stalan nadzor i prezentaciju ishoda liječenja. Tek kada su zadovoljili ove uvjete i osigurali primjenu europskih i svjetskih smjernica za liječenje moždanog udara stiglo je priznanje u obliku certifikata, no to je značilo i nove obaveze koje proizilaze iz toga. Prije svega radi se o educiranju medicinskih radnika iz drugih zdravstvenih ustanova kako bi se osigurala jednaka kvaliteta liječenja na području čitave države, a posebno je naglašena važnost edukacije i rada izvanbolničke hitne službe koja je prva na terenu i o čijoj brzini intervencije ovisi daljnji tijek i ishod liječenja. Za sada je naš tim proveo potrebne edukacije u četiri klinička bolnička centra (Zagreb, Split i Rijeka te Osijek u pripremi). Nakon toga će se krenuti u edukaciju medicinskih radnika manjih zdravstvenih ustanova u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, čime će se zaokružiti proces liječenja.

Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju

U Hrvatskoj imamo 10 000 do 12 000 moždanih udara godišnje. Od toga 8 do 9 tisuća ishemijskih koji nastaju kada ugrušak začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju te 3 do 4  tisuće hemoragijskih koji nastaju zbog puknuća krvne žile uslijed čega krvi prodire u okolno tkivo. Svakom pacijentu naš klinički multidisciplinarni tim za liječenje moždanog udara pristupa individualno te na osnovu njegovog stanja i protoka vremena od pojave prvih simptoma donosi odluku o najboljem načinu liječenja. Ono može biti medikamentozno (otapanje ugruška lijekovima), minimalno invazivna mehanička trombektomije (vađenje krvnog ugruška) te u krajnjim slučajevima složeno neurokirurško liječenje.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.