Donacija uređaja za mjerenje AB indexa

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine u zgradi Poliklinike Kliničkog bolničkog centra Zagreb održana je svečana primopredaja uređaja za mjerenje AB indeksa (ankle-brachial indeks) koji će se koristiti u  Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC- a Zagreb. Navedeni uređaj služi za rano dijagnosticiranje periferne arterijske bolesti (PAB) koja, ako se ne liječi, dovodi do kritične ishemije nogu (CLI) što može uzrokovati potrebu za amputacijom noge. Osobe koje pate od PAB-a također imaju povećan rizik za srčano-žilne bolesti i moždani udar te je iznimno važno bolest otkriti na vrijeme. O ovom velikom javnozdravstvenom problemu intenzivno se počelo govoriti u svibnju ove godine kroz javnozdrastvenu akciju “Noga glavu čuva” kojeg je pokrenuli udruga liječnika Hrvatska endovaskularna inicijativa, dok su Grad Zagreb i KBC Zagreb aktivno podržali akciju. Tom prilikom na zagrebačkom Cvjetnom trgu 140 građana obavilo je besplatan preventivni pregled, odnosno mjerenje AB indeksa. Kod desetero građana i građanki je otkriven problem protoka krvi kroz arterije nogu te im je sugerirano da odu na daljnju obradu u bolnicu.

Potaknuti rezultatima ove akcije vodeći ljudi Grada Zagreba odlučili su osigurati sredstva za nabavku ovog uređaja i donirati ga KBC-u Zagreb, gdje je sve i počelo. Njegova tržišna vrijednost je 22.528,75 kuna, a ona prava je unapređenje dijagnostike i endovaskularnog liječenja te sprječavanja velikog broja amputacija uzrokovanih perifernom arterijskom bolesti.

Primopredaja AB indeks uređaja u KBC- Zagreb

U ime Gradonačelnika grada Zagreba na primopredaji je prisustvovala Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. dr. sc. Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dr. sc. Dražen Perkov, predsjednik udruge HEVI, te dr. Savko Dobrota, Josip Lučić, prvostupnik radiološke tehnologije, glavni inženjer Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i Dario Celjak, glavni inženjer poliklinike Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i drugi zaposlenici koji će koristiti ovaj uređaj u svakodnevnom radu.

Donirani uređaj koji se može spojiti na računalo radi lakšeg praćenja tlakova u desnoj ruci i na obadvije noge

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.