Klinika za pedijatriju dobila novu opremu za endoskopiju

Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb dobila je novi endoskopski stup s četiri endoskopske sonde za neonatalnu i pedijatrijsku bronhoskopiju, gastroskopiju i kolonoskopiju. Ovaj, oko 1,200,000,00 kuna vrijedan uređaj neophodan je za uspješan rad Centra za dječju endoskopiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb gdje se zbog dišnih, probavnih, neuroloških, kardioloških i drugih bolesti godišnje liječi više od 800 djece iz cijele Hrvatske i susjednih država.

Novi uređaj kupljen je sredstvima prikupljenima kroz akciju koju je pokrenuo i vodio Rotary klub Maksimir, a krenula je početkom prošle godine snimanjem promotivnog spota u kojem su nastupili prof. dr. sc. Jurica Vuković, i prof. dr. sc. Marija Jelušić iz Klinike za pedijatriju te naš poznati glumac Goran Grgić i Danijela Pintarić, operna pjevačica i kazališna glumica.

Svečana primopredaja uređaja održana je u kliničkoj edukacijskoj dvorani Mayerhofer 1. listopada 2019. godine. Tom prilikom prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, prof. dr. sc. Jurica, Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju i Antonija Marić, dipl. medicinska sestra i glavna sestra Klinke za pedijatriju zahvalili su u ime KBC-a Zagreb i budućih malih pacijenata svim rotarijancima i donatorima koji su omogućili nabavku prijeko potrebnog endoskopskog stupa.

Gotovo dvije godine zagrebački rotarijanci su prikupljali sredstva za ovaj uređaj, a prema riječima gospodina Zorana Šimunića, predsjednika Rotary klub Maksimir, nije sve išlo glatko i brzo. Trebalo je prikupiti veliki iznos zbog čega je akcija za nabavku endoskopskog stupa prešla hrvatsku granicu. Sudjelovalo je čak 15 zemalja što je u konačnici rezultiralo velikim uspjehom.

prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Marija Jelušić, pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, respiracijske i alergološke bolesti i reumatologiju, Ivan Vrdoljak, direktor tvrtke “Alcina” d.o.o., dr. sc. Zoran Šimunić, predsjednik Rotary klub Maksimir

Novi uređaj omogućit će brže i uspješnije rješavanje hitnih životno ugrožavajućih stanja koja nisu rijetka kod djece (strano tijelo u dišnim putovima, akutna krvarenja iz probavnog trakta i dr.), kvalitetnije praćenje i dijagnostiku posebno osjetljive prerano rođene djece s dišnim, probavnim i neurološkim bolestima, kvalitetniju i bolju dijagnostiku i zbrinjavanje novorođenčadi i dojenčadi s kroničnim plućnim bolestima koje zahtijevaju dugotrajnu strojnu ventilaciju te maksimalno skraćivanje vremena ventilacije djece svih uzrasta na aparatima za umjetno disanje. Posebno olakšanje djeci, roditeljima i zaposlenicima klinike je činjenica da vlastita oprema znači kako više nema potrebe posuđivanja endoskopske opreme koja se koristi u nekim drugim klinikama, i to za odrasle pacijente.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.