Od ove godine četverovalentno cjepivo protiv gripe

HZJZ je ove godine nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije kao i dosadašnjih godina.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (više na poveznici: https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/2019_20_north/en/ )

Ovogodišnje cjepivo bit će četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

To ne znači da je četverovalentno cjepivo „jače“ ili „bolje“, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

Naime, u trovalentna cjepiva dodavao se virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva poklapao se s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao.

Doduše, važno je napomenuti da čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita).

Prošle se godine protiv gripe cijepilo ukupno 323 303 osobe koje spadaju u rizične skupine (za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno). S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, procjenjujemo da je cijepljeno 29% osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kada je cijepljeno 23% osoba iste dobne skupine (222793:172220). To je i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kada se cijepilo oko 40% osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja EU-a i SZO-a  koji teži postizanju 75%-tnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.

Više o rizičnim skupinama za koje je cijepljenje besplatno u objavi od prošle godine: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/obavijest-o-pocetku-cijepljenja-protiv-sezonske-gripe-2/

Nemamo podatak koliko se osoba komercijalno cijepilo protiv gripe (osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama).

O sezoni 2018./2019. podatci su dostupni na našim stranicama: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/gripa-u-hrvatskoj-u-sezoni-2018-2019-5-5-2019/

Ukupno je prijavljeno 61 206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.

 

 

 

 

 

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.