Najnoviji podaci o broju zdravstvenih radnika uvedenih u Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite

 

Prema podacima Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite i stanju na dan 31.07.2019. godine, sa zaposlenjem u javnom dijelu zdravstvenog sustava, radilo je 13.571 doktora medicine, a na dan 31.12.2018. godine bilo je 13.733 liječnika u javnom sektoru. Ukupne podatke o radnicima koji se zapošljavaju u sustavu zdravstva dostavljaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstveni radnici privatne prakse.

Podaci  o broju zdravstvenih radnika koji se objavljuju u Hrvatskom zdravstvenom-statističkom ljetopisu odnose se na čitav zdravstveni sustav, javni i privatni, i na one koji su u radnom odnosu (neodređeno, određeno radno vrijeme).

Podaci o broju zdravstvenih radnika prikupljanju se temeljem  Statističkog istraživanja na temelju neposrednog prikupljanja podataka – Istraživanje o ljudskim resursima u zdravstvu, te temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite).

Radi se o zdravstvenim radnicima koji su u radnom odnosu u sustavu zdravstva, što je razlika u metodologiji primjerice prema broju licenciranih zdravstvenih radnika, a kojima raspolažu komore u zdravstvu. Podaci kojima raspolažu i koje najčešće objavljuju komore u zdravstvu odnose se na broj licenciranih zdravstvenih radnika, onih koji imaju važeće odobrenje za samostalan rad. To mogu biti i oni zdravstveni radnici koji su u mirovini, a koji još imaju važeću licencu ili oni koji ne rade u zdravstvenom sustavu a imaju licencu. Zbog toga su podaci komora, o broju licenciranih, veći od onih koji su u radnom odnosu u zdravstvu.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.