Novi robotski sustav u KBC-u Zagreb

U četvrtak, 23. svibnja 2019. u Kliničkom bolničkom centru Zagreb javnosti je predstavljen novi robotski kirurški sustav pomoću kojeg je u posljednjih tri tjedna izvedeno pet uroloških operativnih zahvata na bubrezima i nadbubrežnoj žlijezdi. Ovaj, gotovo 15 milijuna kuna vrijedan sustav velikim je dijelom financiran bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a stigao je nakon deset godina intenzivnog lobiranja hrvatskih kirurga da se robotika konačno počne uvoditi i u hrvatske operacijske dvorane.

Na predstavljanju novog robotskog sustava koji će pomoći KBC-u Zagreb i Hrvatskoj u praćenju svjetskih trendova razvoja suvremene medicine, prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, predstavnici dobavljača robotskog sustava i brojni drugi gosti. U svom obraćanju na svečanom skupu premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog velikog tehnološkog unapređenja hrvatske medicine i činjenice da se nova tehnologija nabavila kroz bespovratna sredstva iz europskih fondova. Također je iskoristio priliku da zahvali svim liječnicima, medicinskim sestrama i ostalim zdravstvenim radnicima koji su sudjelovali u povijesnom zahvatu razdvajanja sijamskih blizanaca u KBC- u Zagreb.

Nakon uvodnog predstavljanja robotskog sustava, domaćini skupa prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor te prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, poveli su premijera i ostale goste u operacijsku dvoranu gdje se nalazi robotski sustav. Tamo su ih dočekali zaposlenici Klinike za urologiju koji su prezentirali kako on funkcionira. Pokazali su im kako se pomoću upravljačke konzole pokreću robotske „ruke“ koje predstavljaju asistente operaterima.

Rad robotskog sustava, prema riječima profesora Kaštelana, temelji se na laparoskopskoj kirurgiji te omogućava veću preciznost i bolju vizualizaciju u malom operativnom polju, što u konačnici rezultira kraćim trajanjem operativnog zahvata, manjim brojem komplikacija i manjom potrošnjom krvnih pripravaka tijekom operacije. Za pacijenta to konkretno znači brži i lakši oporavak te kraći boravak u bolnici.

Inače, korištenje novog robotskog sustava nije rezervirano samo za urološke operacije. Planira se postupno uvođenje robotike i u ostale kirurške struke jer se danas u svijetu uz pomoć robota gotovo standardno operiraju karcinomi prostate, tumori u trbušnoj šupljini i prsnom košu, te rade brojni ginekološki zahvati. U ovom trenutku mi imamo 20 ljudi iz područja urologije, ginekologije i abdominalne kirurgije koji su kroz dva edukacijska procesa prošli intenzivnu obuku za rad s novim sustavom. Prvi dio odradili su u Milanu gdje su imali simulacije i vježbe in vivo na životinjama, dok je drugi dio edukacije bio organiziran u KBC-u Zagreb uz pomoć stručnjaka iz Njemačke. Među ovih dvadeset su i sudionici već obavljenih laparoskopskih zahvata na bubrezima i nadbubrežnoj žlijezdi, a svi oni će postati edukatori za buduće korisnike nove tehnologije.

Ministarstvo zdravstva u skorijoj budućnosti planira proširenje robotske tehnologije u veći broj naših bolnica što namjerava ostvariti kroz Nacionalni centar za robotiku, koji je već u osnivanju. Sjedište će mu biti u KBC-u Zagreb, a za početak će se rad Centra temeljiti na intenzivnoj suradnji KBC-a Zagreb, Kliničke bolnice Dubrava i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.