Donacija INE za realizaciju programa transplantacije pluća

Nakon nešto više od godinu dana INA – industrija nafte d.d. ponovno je odlučila donirati namjenska financijska sredstva Klinici za plućne bolesti Jordanovac, Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Učinila je to u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja, a radi se 200 000 kuna namijenjenih kupnji novog ultrazvučnog uređaja za pregled srca i pluća, koji će pomoći u realizaciji započetog Programa transplantacije pluća. Ovaj vrijedan ček prof. dr. sc. Anti Ćorušiću, ravnatelju KBC-a Zagreb uručio je Niko Dalić, član uprave INE, kojoj je ovo druga velika donacija hrvatskom zdravstvu od planiranih osam u tekućoj godini.
Na svečanoj primopredaji, uz ravnatelja KBC-a Zagreb, donatoru i Zakladi Hrvatska kuća disanja zahvalio je i akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Prema njegovim riječima gotovo svake godine INA ovoj klinici donira vrijedan iznos koji se iskoristi za kupnju potrebnih uređaja ili poboljšanje uvjeta boravka u bolnici za sve veći broj plućnih bolesnika. Također je naglasio kako je poboljšanju uvjeta rada i liječenja u Klinici za plućne bolesti Jordanovac znatno pridonijelo i njezino spajanje s KBC-om Zagreb prije nekoliko godina. To je svakako ubrzalo stjecanje uvjeta za početak provođenja programa transplantacije pluća, čime će ova klinika postati prva u Hrvatskoj koja će našim pacijentima omogućiti transplantacijsko liječenje plućnih bolesti.
Profesor Ante Ćorušić u svojoj je izjavi naglasio kako će donirani uređaj pomoći i u ranom otkrivanju raka pluća, što je izuzetno važno jer se bilježi kontinuirani rast njegove pojavnosti u našoj zemlji. Svake godine otkrije se oko 3000 novooboljelih, a isto toliko ljudi i umire od raka pluća.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.