Obilježen Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Od 2013. godine u Hrvatskoj se 6. lipnja obilježava kao Dan prava osoba s duševnim smetnjama. Cilj ove akcije je ujedno i želja struke i dijela javnosti da se ljude upozori kako se u našoj zemlji osobe s duševnim smetnjama nalaze na marginama društva zbog svog poremećaja. Na njih društvo često ne računa kao na svoje ravnopravne članove koji mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive, već ih gleda uglavnom kao teret, a ponekad i otvoreno krši njihova osnovna ljudska prava.

Svečanost obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama održana je i u Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Na njoj su poruku podrške osobama s duševnim smetnjama i zamolbu svima ostalima da bez predrasuda pomognu njihovu integraciju u društvo, uputili Domagoj Trupeljak, načelnik Sektora za EU fondove i međunarodne projekte, ispred Ministarstva zdravstva, dr. Željka Josipović Jelić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba i zamjenica pročelnika gradskog ureda za zdravstvo, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Alma Mihaljević Peleš, v.d. predstojnice Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb, Jadranka Butorac, prvostupnica sestrinstva, v.d. glavne sestre Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu, doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman iz Zavoda za shizofrenologiju i psihotične poremećaje s intenzivnom skrbi kao voditeljica projekta Rad u mobilnim timovima i Zoran Bradaš, magistar sestrinstva, glavni tehničar Zavoda za afektivne znanosti i poremećaje raspoloženja s intenzivnom skrbi, kao dio navedenog tima.

Nije prvi put da KBC Zagreb javno obilježava Dan prava osoba s duševnim smetnjama, a kao posebnost ovogodišnjeg obilježavanja izdvajali smo tri novosti u rehabilitaciji pacijenata. Radi se o interdisciplinarnim mobilnim timovima koji obilaze bolesnike u njihovim domovima, radno okupacijskom obliku liječenja u sklopu kojeg je organiziran turnir u stolnom tenisu za pacijente i osoblje te nabavci novog uređaja za transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS) kojim se provodi biološko liječenje bolesnika s rezistentnom depresijom.

TMS uređaj Klinika za psihijatriju KBC-a Zagreb dobila je kroz EU fondove, a njegovo korištenje učinit će je jedinom klinikom u Hrvatskoj koja omogućava provođenje svih bioloških metoda liječenja koje su danas dostupne u svijetu (transkranijalna magnetska stimulacija, terapija svjetlom i elektrostimulativna terapija). Prema riječima profesorice Mihaljević Peleš, u psihijatrijskoj klinici KBC-a Zagreb osigurani su svi uvjeti za objedinjeno i integrirano liječenje psihijatrijskih bolesnika što u konačnici znači bolja rehabilitacija i brži povratak osobe u njezinu radnu i društvenu sredinu.

Domagoj Trupeljak, načelnik Sektora za EU fondove i međunarodne projekte, prof. dr. sc. Alma Mihaljević Peleš, v.d. predstojnice Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman i Zoran Bradaš, magistar sestrinstva

Medicinske sestre KBC-a Zagreb kao podrška osobama s duševnim smetnjama na njihov dan

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.