Prvo razdvajanje sijamskih blizanaca u Hrvatskoj

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb multidisciplinarni tim liječnika, pojačan s dječjim kirurgom iz Kliničke bolnice Merkur, obavio je prvo razdvajanje sijamskih blizanaca u našoj zemlji. Ovaj vrlo rijedak zahvat u svijetu predvodio je prof. dr. sc. Tomislav Luetić, dječji kirurg i pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb. Operacija je trajala 14 sati, a prethodilo joj je nekoliko tjedana pripreme. U tom razdoblju multidisciplinarni tim je pratio sijamske blizance i donosio odluke o načinu, uvjetima i terminu operacijskog zahvata u kojem je sudjelovalo čak 14 liječnika različitih specijalnosti.

      

Statistički podatci govore kako se u svijetu rodi jedan par sijamskih blizanaca na 200 000 živorođene djece. Naše sijamske blizanke rođene su u Kliničkoj bolnici Merkur i odmah potom prebačene u KBC Zagreb. Osim što su bile spojene donjim dijelom prsnog koša te imale zajedničku jetru i dio crijeva, bile su i prerano rođena djeca što je predstavljalo dodatni problem. Prema svjetskim iskustvima razdvajanja sijamskih blizanaca su uspješnija što su djeca starija. Obično se čeka da napune barem tri mjeseca, a ponekad i do šestog mjeseca života. U našem slučaju nije se moglo toliko čekati. Zbog teškog stanja djevojčica moralo se s razdvajanjem ići ranije, neposredno nakon što su napunile dva mjeseca. Jedna djevojčica je bila hipertenzivna zbog čega je previše mokrila te joj je srce bilo preopterećeno, dok je druga bila hipotenzivna i nije mogla mokriti što je bilo iznimno opasno za njezine bubrege. Ipak najveći problem je predstavljala zajednička jetra koju je trebalo podijeliti među djevojčicama. Zahvaljujući prethodnim pripremama i dobroj vjeri ovu, kao i druge poteškoće na koje su nailazili tijekom operacije, liječnici su uspješno prevladali, tvrdeći da im je u svemu malo pomogla i sreća.

O detaljima ovog povijesnog operativnog zahvata na konferenciji za medije koja je održana 15. svibnja 2019. godine govorili su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, anesteziolozi prim. dr. sc. Sanja Konosić i prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju reanimatologiju i intenzivno liječenje, kardijalni kirurg dr. Dražan Belina, dječji kirurzi prof. dr. sc. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju i prof. dr. sc. Anko Antabak iz istog zavoda te dr. Danko Mikulić iz KB Merkur, doc. dr. sc. Ruža Grizelj, pročelnica Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu i doc. dr. sc. Krešimir Bulić, pročelnik poliklinike Klinike za kirurgiju.

Danas djevojčice Kristina i Valentina imaju četiri mjeseca i uspješno se oporavljaju od operacije. Svaka ima svoj dio jetre i funkcionalni probavni sustav, a kada im trbušne stijenke do kraja zacijele bit će otpuštene kući.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.