U KBC-u Zagreb dostupan najnoviji model gamma knife uređaja

U utorak, 7. svibnja 2019. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb javnosti je predstavljen novi radioneurokirurški uređaj Gama nož (gamma-knife) Icon koji predstavlja posljednju riječ tehnike u liječenju dobroćudnih i metastatskih tumora mozga zračenjem. Koristit će se u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, a najbliži takav uređaj nalazi se u Beču i sjevernoj Italiji, te istočno od nas tek u Moskvi.

U procesu liječenja za samog pacijenta korištenje ovog uređaja znači brže i bezbolno uklanjanje patoloških tvorbi u mozgu pomoću visokih doza precizno usmjerenog zračenja koje djeluje na tumor i pritom ne oštećuje zdravo tkivo. Do sada se na starijem uređaju odrađivalo 380 do 420 postupaka godišnje, a prema predviđanjima prim. dr. Zdravka Heinricha, voditelja Odjela za stereotaksiju, funkcijsku neurokirurgiju i radioneurokirurgiju Klinike za neurokirurgiju, novim ćemo uređajem vjerojatno dosegnuti brojku od 700 postupaka na godinu. Prof. dr. sc. Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju ističe činjenicu kako je gama nož posebno projektiran uređaj za liječenje tumora mozga i sličnih procesa u mozgu gdje je potrebna savršena preciznost i gdje se otvoreno neurokirurško liječenje ne preporučuje.

 

Na predstavljanju uređaja nazočili su prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Gabrijela Žalac, dipl. oec, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i brojni drugi gosti uz domaćine prof. dr. sc. Antu Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb, njegove pomoćnike za kvalitetu i sestrinstvo, prim. dr. Milivoja Novaka i Anu Ljubas, magistru sestrinstva, prof. dr. sc. Gorana Mraka, predstojnika Klinike za neurokirurgiju i prim. dr. sc. Zdravka Heinricha, voditelja Odjela za stereotaksiju, funkcijsku neurokirurgiju i radioneurokirurgiju Klinike za neurokirurgiju.

Ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc.  Ante Ćorušić istaknuo je ovom prigodom kako je s aspekta radiokirurgije nabavljen jedan od najboljih gama noževa koji trenutno postoje u svijetu, koji će zadovoljavati potrebe KBC-a Zagreb idućih desetak godina. Cijena uređaja s pripadajućom magnetskom rezonancijom bila je oko 45 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kroz bespovratna sredstva iz EU fondova i manjim dijelom iz državnog proračuna. Liječenje gama nožem našim državljanima osigurano je preko HZZO-a, dok će strani državljani morati plaćati tržišnu cijenu, naglasio je profesor Ćorušić te dodao kako imamo ugovore s odgovarajućim zdravstvenim osiguranjima BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova koji su zainteresirani za ovu uslugu KBC-a Zagreb.

Ova metoda liječenja u našoj zemlji je prisutna od 2004. godine, a do danas je njome izliječeno 5150 pacijenata. Prema budućim projekcijama taj broj će značajno rasti i najvjerojatnije zahtijevati nove kadrove i edukacijske procese.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.