Veliki iskorak u pripremi citostatskih pripravaka za onkološke bolesnike u KBC-u Zagreb

U petak, 17. travnja 2019. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana je prigodna svečanost povodom otvaranja novog, suvremenog laboratorija za centralnu pripremu citostatske i biološke terapije u sklopu bolničke ljekarne. Radi se o jedinstvenom procesu pripreme citostatskih pripravaka koji pacijentima donosi veću sigurnost, preciznije doziranje i smanjivanje mogućnosti pogrešaka na minimum. Također osigurava maksimalnu zaštitu djelatnika koji sudjeluju u pripremi i aplikaciji citostatskih pripravaka te donosi značajne uštede zdravstvenom sustavu u cjelini. Pretpostavka iznesena na otvaranju novog laboratorija govori kako bi se ulaganje i prelazak na novi način izrade citostatskih pripravaka moglo isplatiti već za godinu dana.
Odjel centralne pripreme citostatika, kao važan segment djelatnosti bolničke ljekarne, osigurava izradu preko 270 citostatskih pripravaka za više od 170 pacijenata dnevno, što na godišnjoj razini znači oko 100.000 citostatskih pripravaka, a u posljednjim godinama bilježi se značajan porast tog broja. Naime, samo u prva dva mjeseca 2019. godine broj pripravaka porastao je preko 30% u odnosu na prosjek iz 2018. godine.

Novosti koje su se dogodile u ovom području i koje izdvajaju KBC Zagreb od ostalih bolnica u ovom dijelu Europe, možemo prikazati kroz dvije bitne promjene u odnosu na dosadašnju pripremu citostatskih pripravaka. Prešlo se s volumetrijskog na gravimetrijski način rada uz primjenu novog aplikativnog sustava (CATO), a čitavi proces izrade terapije odvija se u posebnim izolatorima. Prema nekim literaturnim podacima udio pogrešaka pri volumetrijskoj izradi citostatskih pripravaka iznosi i do 11% od ukupnog broja izrađenih pripravaka. Gravimetrijska izrada primjenjuje novo aplikativno rješenje koje podrazumijeva korištenje računalne vage za točno izračunavanje doza lijeka prema težini i visini pacijenata za kojeg se pripravak priprema i tako, gotovo u potpunosti isključuje pogreške. Proces pripreme citostatske terapije u izolatorima započinje dekontaminacijom kompletnog ulaznog materijala što pacijentima osigurava potpuno sterilan pripravak čime se zadovoljavaju najviši svjetske standardi.

Ovaj sustav pripreme citostatskih pripravaka složen je tako da kontrolira raspolaganje viškovima lijekova koji se generiraju pri izradi što ima značajan utjecaj na farmakoekonomske parametre, odnosno akumuliranje značajnih ušteda, a rad u izolatorima znači veću sigurnost za djelatnike zbog manje izloženosti citostatskom materijalu.

Sredstva za opremanje ovog suvremenog laboratorija osigurali su Ministarstvo zdravstva i Klinički bolnički centar Zagreb uz značajne donacije velikih farmaceutskih tvrtki Plive i Roche-a te pomoć Francuske ambasade u Hrvatskoj.

Na svečanosti otvaranja novog laboratorija prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i njegov pomoćnik prof. dr. sc. Stjepko Pleština zahvalili su svima koji su sudjelovali u ovom projektu te naglasili njegove benefite iz perspektive liječnika koji već dugi niz godina rade baš s onkološkim pacijentima. Kroz radni proces izrade citostatskih pripravaka u novim uvjetima prisutne je kratkom filmskom prezentacijom provela Mirna Alebić, magistra farmacije, rukovoditeljica Bolničke ljekarne. Od gostiju ovog skupa prisutnima su se obratili izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, Dušan Petrović, generalni direktor Hospital plus-a, Yannick Andrianarahinjaka, otpravnik poslova i prvi savjetnik Francuskog veleposlanika, Barbara Jadrijevic Petrovic, gospodarski ataše Francuskog veleposlanstva, Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive i Nada Restek Samaržija predstavnica Roche-a.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.