Donacija novog ultrazvučnog uređaja za potrebe Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb

U četvrtak, 25. travnja 2019., održana je svečana primopredaja novog ultrazvučnog uređaja u Klinici za ženske bolesti i porode, KBC-a Zagreb za potrebe liječenja u Zavodu za humanu reprodukciju. Uređaj vrijedan oko 265 tisuća kuna KBC-u su donirale tvrtke Bina-Istre d.d. i Providens d.d. uz pomoć udruge Ljubav na djelu, potvrdivši time još jednom društveno odgovorno ponašanje i brigu za najosjetljivije članove društva.

Donirani ultrazvučni uređaj koristit će se u svakodnevnom radu Zavoda za humanu reprodukciju za aspiraciju jajnih stanica i vraćanje zametaka u maternicu, praćenje trudnoće kod žena koje su začele izvantjelesnom oplodnjom kao i za različite dijagnostičke postupke. Prema postojećim podacima iz proteklog razdoblja predviđa se da će ovim uređajem biti pregledano i liječeno oko 900 žena godišnje.

Posebnost uređaja je u tome što ima veći ekran, bolju rezoluciju slike i posebno konstruiranu sondu s vodilicom što omogućava veću preglednost krvnih žila kod uzimanja uzoraka iglom (punkcija) te osigurava maksimalnu sigurnost od mogućeg krvarenja tijekom tog postupaka. Dodatnom sondom transabdomilano se prati embriotransfer kako bi se na najboljem mjestu u maternici odložio zametak.

Na svečanoj primopredaji u Petrovoj, predstavnicima donatora zahvalili su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode i prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju.

O razlozima i namjeri da i ubuduće donacijama pomažu hrvatsko zdravstvo govorili su dr. sc. Dario Silić, generalni direktor Bina-Istre, Petar Ciganović, mag. pharm, menadžer za ključne kupce u Providens d.d. i Suzana Paša, zamjenica predsjednice udruge Ljubav na djelu.

Predstavnici KBC-a Zagreb i tvrtki Bina-Istre d.d. i Providens d.d.

U Klinici za ženske bolesti i porode godišnje se rodi oko 4000 djece, od kojih je približno 260 začeto u postupcima izvantjelesne oplodnje. Čak 55% tih postupaka završava trudnoćom, a stopa živorođene djece u 2017. godini iznosila je 28%, dok je prosjek za EU 23%. Novi uređaj rezultate bi mogao popraviti za najmanje 5%.

Posebno valja istaknuti kako je Zavod za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb jedino mjesto u našoj zemlji gdje se pohranjuje reproduktivni materijal osoba oboljelih od malignih bolesti prije nego što budu podvrgnute kemoterapiji koja može izazvati sterilitet, bilo da se radi o ženama ili muškarcima.

Zahvala udruge Ljubav na djelu KBC-u Zagreb za napore koje godinama ulažu u poboljšanje skrbi za svoje pacijente

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.