ERASMUS+ CP i rana intervencija – 2. sastanak projektnog konzorcija

2. sastanak projektnog konzorcija ERASMUS+ projekta CP rana intervencija

APCB – Associação de Paralisia Cerebral de Braga (Portugal) 28. i 29. ožujka 2019 godine.

Obitelji usmjeren pristup rane intervencije (Family-Centered Early Intervention) jedna je od glavnih smjernica projekta ERASMUS+ CP – Rana intervencija o čijoj se implementaciji aktivno raspravljalo na sastanku projektnog konzorcija u APCB – Associação de Paralisia Cerebral de Braga, Bragi (Portugal) 28. i 29. ožujka 2019 godine.

Projektni sastanci imaju za cilj suradnju različitih stručnjaka, roditelja i osoba s invaliditetom radi pronalaženja inovativnih rješenja i razmjene dobrih praksa. Teme ovog, 2. sastanka projektnog konzorcija ERASMUS+ CP – Rana intervencija projekta su bile pronalaženje smjernica i alata za primjenu obitelji usmjerene rane intervencije; povećanje svjesnosti važnosti razvijanja i načini razvijanja odgovarajućih vještina stručnjaka i roditelja; razvijanje neformalnih potpora za povećanje i uspješnu primjenu provedbe rane intervencije u obiteljskoj sredini; promicanje osnaživanja roditelja; uključivanje odraslih osoba s cerebralnom paralizom u mreže neformalnih potpora. U svemu navedenom sudjelovao je i projektni tim Hrvatske udruge radnih terapeuta koji je prenio aktualna iskustva hrvatskih radnih terapeuta u ranoj intervenciji kao i iskustva obitelji koji ranu interevenciju trebaju.

Jedan od zaključaka sastanka je bio da je za realizaciju obitelji usmjerenog pristupa ključna suradnja stručnjaka i obitelji u obliku jednako vrijednih partnera. Naime, u navedenu partnersku suradnju stručnjaci donose opća znanja, tehnike, metode, dok roditelji donose specifične potrebe konkretnog djeteta te obiteljske rutine i navike. Roditelji/skrbnici temeljni su stup u provođenju same intervencije vođene od strane stručnjaka koji blisko surađuje s obitelji, a iza kojeg se nalazi cijeli interdisciplinarni tim. Aktualna stremljena i zaključci sastanka jednako tako navode da je potrebno pomaknuti fokus s djetetovih potreba na potrebe cijele obitelji, jer želimo da roditelji/skrbnici dobiju i uzmu prilike za svoje dijete! Na kraju, ono što je nužno kako bi se sve prije navedeno ostvarilo da je potrebno osnažiti obitelji na praktičan, njima primjeren način kako bi mogli svakodnevno osigurati poticajnu okolinu unutar obiteljskih aktivnosti.

Post ERASMUS+ CP i rana intervencija – 2. sastanak projektnog konzorcija je prvi puta viđen na HURT.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hurt.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.