Donacija novog ultrazvučnog uređaja Klinici za neurokirurgiju, KBC-a Zagreb

Prije nekoliko dana, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb doniran je u novi ultrazvučni uređaj s potrebnom dodatnom opremom, sveukupne vrijednosti oko 90 tisuća eura. Ovoga puta u humanitarnoj akciji udružili su se Udruga roditelja “Ljubav na djelu” te društveno odgovorne tvrtke Kraš, Podravka, Atlantic Trade, Jana pharm i Novartis.

Svečanosti primopredaje ovog vrijednog uređaja nazočili su Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge Ljubav na djelu, Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša d.d., Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke d.d., Neven Vranković, potpredsjednik grupe za korporativne aktivnosti Atlantic trade d.d., Igor Martinić, predstavnik Jana pharma i Danko Schonwald, direktor Novartisa.

Donatorima su zahvalili prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor KBC-a Zagreb, doc. dr. sc. Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju i Lucija Mioč, magistra sestrinstva/MNS, glavna sestra Klinike za neurokirurgiju, KBC -a Zagreb.

Klinika za neurokirurgiju KBC-a Zagreb najveća je neurokirurška ustanova u Hrvatskoj i referentni centar Ministarstva zdravstva za neurokirurško liječenje brojnih pacijenata koji ovamo dolaze iz čitave zemlje, ali i okolnih država. Prema riječima docenta Mraka, prošlu godinu napravljeno je 3000 neurokirurških postupaka, od čega 2400 operacija i 400 gama-knife zračenja. Čak 650 bolesnika zaprimljenih u kliniku liječeno je radi tumora mozga, a tijekom 2018. godine operirano je i 200 djece sa složenim neurokirurškim problemima, od čega 50 njih s teškim tumorima mozga u dječjoj dobi.

Kako bi rezultati neurokirurških operativnih zahvata imali maksimalan učinak u liječenju i oporavku pacijenta, uz stručno znanje i spretne ruke zaposlenika neurokirurške klinike, veliku ulogu ima i ultrazvučna dijagnostika koja precizno locira duboke procese unutar mozga tijekom operacije.

Ovakva ultrazvučna metoda u KBC-u se koristi već četrdesetak godina, a donirani uređaj predstavlja treću generaciju operacijskog ultrazvuka koji bi se u ovu svrhu mogao koristiti narednih desetak godina, uzimajući u obzir njegovo intenzivnu upotrebu.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.