3D endoskopija Rebru

Posljednjih desetak dana liječnici naše Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata (ORL klinika) izveli su nekoliko endoskopskih kirurških zahvata koristeći 3D tehnologiju. Radi se o novoj i sve prisutnijoj praksi u endoskopskoj medicini vodećih bolničkih ustanova zapadne Europe, a u našoj zemlji nikada do sada nije rađena 3D endoskopija. Milijun i 500 tisuća kuna vrijedne 3D endoskop i 3D egzoskop KBC-u Zagreb za probu je ustupila njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem medicinske opreme. Nakon kratke edukacije za korištenje navedenih uređaja naši su djelatnici gotovo rutinski koristili novu tehnologiju.

          

         priprema 3D endoskopa za kirurški zahvat                                                3D prikaz sfenoidne šupljine

ORL operacijski tim za vrijeme funkcionalne endoskopske operacije sinusa (FESS) 3D tehnologijom

Nakon ORL klinike, uređaj je premješten u operacijske dvorane Klinike za neurokirurgiju gdje će ga neurokirurzi uključiti u svoj operacijski program, a iskustvo i ocjene oba tima bit će od velike važnosti u donošenju odluka o uvođenju 3D tehnologije u endoskopske operacijske dvorane KBC-a Zagreb kao i o nabavci za to potrebnih uređaja.

Važnost 3D tehnologije u minimalno invazivnoj kirurgiji, odnosno 3D endoskopije, sve je više prepoznata u svijetu, a s tehnološkim napretkom od nedavno se uspješno primjenjuje u otorinolaringologiji i neurokirurgiji, gdje je zbog prostornog ograničenja njezina primjena veliki izazov. Zahvaljujući 3D endoskopima debljine 4 mm tu tehnologiju danas uspješno koristimo kod funkcionalne endoskopske operacije sinusa (FESS) i baze lubanje.

3D efekt, uz kombinaciju različitih vizualnih modova koji daju bolju diferencijaciju pojedinih tkiva, osobito je pogodan za prikaz konveksnih ili šupljih dubokih anatomija te za prikaz finih struktura, kao što je primjerice slučaj kod sfenoidne šupljine. Budući da endoskopi imaju različit kut gledanja (0°, 30° i 45°) omogućuju jasan prikaz struktura koje su iza „zida“ pojedine šupljine.

Primjena ovakve tehnologije poželjna je kod kirurških zahvata koji zahtijevaju visoku razinu preciznosti, pogotovo kod revizijskih operacija i operacija baze lubanje. Kao primjer mogu se navesti paranazalne operacije koje gotovo uvijek uključuju operiranje blizu živaca i krvnih žila u jako uskim šupljinama s vrlo ranjivim i osjetljivim strukturama. Baš u takvim slučajevima 3D tehnologija se pokazala vrlo učinkovitom jer stvara percepciju prostorne dubine koja omogućuje veću preciznost zahvata.

Kao dodatnu vrijednost 3D tehnologije treba istaknuti njezinu ulogu u edukaciji mladih liječnika, odnosno njezin utjecaj na krivulju učenja (odnos između znanja i vještina akumuliranih u procesu učenja i ostvarenih troškova), pogotovo u velikim kliničkim centrima u kojima se odvija najveći dio edukacije. Budući da im se 3D tehnologijom omogućuje puno jednostavnija prostorna orijentacija, mladim liječnicima znatno se olakšava i ubrzava učenje što u konačnici za zdravstveni sustav predstavlja uštedu.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.