Međunarodna akreditacija liječenja transplantacijom krvotvornih matičnih stanica u KBC-u Zagreb

Krajem lipnja uspješno je završen proces akreditacije Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i Zavoda za hematologiju, Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb za područje liječenja autolognom i alogeničnom transplantacijom krvotvornih matičnih stanica (KMS) odraslih bolesnika, prikupljanje KMS iz koštane srži i periferne krvi te njihovu obradu i pohranu.

Proces akreditacije u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i Zavodu za hematologiju proveden je prema FACT-JACIE ( International Standards for Haematopoietic Cellular Therapy Product Collection, Processing, and Administration) akreditacijskom standardu. FACT-JACIE je najveća svjetska akreditacijska institucija u području transplantacije KMS. Ona je garancija vrhunske laboratorijske prakse u pripremi i pohrani krvotvornih matičnih stanica te visoke kvalitete kliničkog liječenja pacijenta.

Klinički bolnički centar Zagreb trenutno je jedina bolnica u Hrvatskoj koja provodi sve oblike transplantacije KMS što ovu akreditaciju čini posebno važnom i vrijednom. Ona predstavlja nepobitan dokaz kvalitete liječena te stvara dodatno povjerenje pacijenta koji ovdje dolaze iz cijele Hrvatske ali i iz susjednih zemalja.

Proces prikupljanja krvotvornih matičnih stanica u Odjelu za aferezu

Nositeljice projekta akreditacije u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju bile su doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda i prim. dr. sc. Ines Bojanić, voditeljica Odjela za aferezu unutar Kliničkog zavoda. U Zavodu za hematologiju to su bili prof. dr. sc. Radovan Vrhovac, voditelj Programa transplantacije krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb i voditelj Odjela za liječenje alogenom transplantacijom doc. dr. sc. Nadira Duraković, subspecijalistica hematologije u Zavodu, uz  podršku prof. dr. sc. Igora Aurera, voditelja Zavoda za hematologiju. Predanim radom ovih i ostalih zaposlenika KBC-a Zagreb koji sudjeluju u liječenju transplantacijom KMS proces akreditacije doveden do kraja, do same potvrde o akreditaciji. Velika podrška u tome bila im je i bolnička uprava koja je sve pažljivo pratila, bilo u stručnom ili financijskom pogledu. Ministarstvo zdravstva također je prepoznalo važnost kvalitete i standardizacije obrade i pohrane KMS te je akreditacija prema FACT-JACIE standardu obvezna za ove djelatnosti uvrstilo u zakonske propise Republike Hrvatske.

JACIE akreditacija izdaje se za razdoblje od četiri godine unutar kojih se provode redoviti nadzori i podnose izvješća o radu. Za naše zavode to razdoblje je počeo teći 29. lipnja 2018. godine a ističe 28. lipnja 2022. godine. Prije isteka ponovno će međunarodni stručnjaci raditi detaljnu provjeru pridržavanja zadatih standarda kvalitete radi produženja statusa akreditirane ustanove, odnosno djelatnosti.

Akreditacijska potvrda za razdoblje od 29. lipnja 2018. do 28. lipnja 2022. godine

Prva transplantacija koštane srži u našoj zemlji napravljena je davne 1983. godine u KBC-u Zagreb, a 2009. godine s radom je započeo Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica čija je osnovna funkcija povećanje izgleda za pronalazak podudarnih nesrodnih davatelja matičnih stanica. U tom smjeru ide i intenzivna međunarodna suradnja s nacionalnim registrima drugih država što dodatno doprinosi pronalasku podudarnih darivatelja i rastu broja transplantacija, a samim time i boljim rezultatima liječenja hematoloških bolesnika.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.