Spas u posljednji čas

Prije nekoliko dana u Kliničkom odjelu za dječju kirurgiju i intenzivno liječenje djece UKC-a Ljubljana dogodila se nepredviđena situacija koja je zahtijevala hitnu intervenciju tamošnjih liječnika ali i neizbježnu suradnju s našom bolnicom.

Liječnici dječjeg odjela zaprimili su dijete kojem su otkazivala pluća i koje je hitno trebalo priključiti na ECMO uređaj. Budući da se radilo o trećem djetetu s dijagnozom koja je zahtijevala izvantjelesnu oksigenaciju organizma, našli su se u vrlo teškoj situaciji jer posjeduju samo dva takva uređaja. Uprava bolnice naglašava kako se vrlo rijetko, gotovo nikada ne događa da dvoje djece istovremeno trebaju takvu terapiju, kamoli troje.

Kako bi spasili život djetetu, obratili su se upravi Kliničkog bolničkog centra Zagreb te zatražili hitnu posudbu jednog ECMO uređaja. Zahtjev je odobren, a uređaj transportiran u Ljubljanu u najkraćem mogućem roku.

Dijete je uspješno spojeno na ECMO uz neprestani stručni nadzor. Liječnici su optimistični, vjeruju da će se oporaviti i opet moći samostalno disati, uz napomenu kako bi oporavak mogao biti dugotrajan.

Članovi Uprave UKC Ljubljana zahvalili su KBC-u Zagreb na posudbi uređaja te naglasili kako njihov mali pacijent ne bi preživio bez naše pomoći. Mi smo pak mišljenja da bi ovakva suradnja u nuždi, s obzirom na malu prostornu udaljenost, mogla postati dobra praksa na korist pacijenata u obje države. Tome u prilog ide i stav bolničke uprrave UKC Ljubljana koji se očituje kroz njihovo pismo zahvale “…Ko že mislimo, da se meje zapirajo zaradi najrazličnejših vzrokov, resničnega prijatelja spoznaš v stiski. In tu gre velika zahvala vodstvu in bolnišnici KBC Rebro iz Zagreba, ki je brezpogojno priskočilo na pomoč in nam posodilo ECMO aparaturo,..”. U slobodnom prijevodu to bi značilo da se pravi prijatelj prepoznaje tek u nevolji.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.