U „Otvorenom“ ministar Kujundžić i predstavnici liječnika o novom zakonu o ZZ i najavljenom prosvjedu

Vikica Krolo istaknula je da je u Hrvatskoj donedavno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radilo 2400 liječnika, a da ih je sada oko 2100, te da će ih za pet godina zbog odlaska u mirovinu biti 1600. Brinemo se tko će liječiti građana Hrvatske. Dijagnoza stanja u zdravstvu je katastrofalna. Trebamo zakone koji će zaustaviti daljnje propadanje, istaknula je Krolo. Također je dodala da su bili u radnoj skupini koja je radila na novom zakonskom nacrtu koji je trebao poboljšati sustav, ali da od promjena koje je zagovaralo Ministarstvo zdravstva i koje su udruge podržavale nema ništa, jer se od njih zbog političkih pritisaka odustalo u zadnji tren. Zato KoHOM i organizira prosvjed, kojeg podržavaju sve udruge, objasnila je Krolo i pozvala građane da im se pridruže u borbi za bolje zdravstvo.

Ne radi se o tome da kolege inzistiraju na nekim partikularnim interesima. Zdravstveni sustav je u financijskoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi, izjavio je prvi dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić, dodavši da će osobno doći na prosvjed. Inzistiranje na ovakvom konačnom prijedlogu zakona zasigurno neće pomoći da se prazna mjesta u primarnoj zaštiti popune mladim kolegama. Jer i dalje ćemo imati diskriminaciju. Kolege vrata do vrata radit će pod različitim uvjetima, ustvrdio je dr. Luetić.

Josipa Rodić izrazila je žaljenje što su liječnici iz primarne bili prisiljeni na ovakav način protesta jer, kako je rekla, u nedostatku kadra bivaju prisiljeni upisivati sve više pacijenata. Danas u Hrvatskoj nedostaje 42 posto obiteljskih liječnika, 38 posto pedijatara, 40 posto ginekologa. Broj osiguranika se povećava i liječnik se ne može posvetiti kvalitetno pacijentu, navela je Rodić.
Ministar Kujundžić rekao je da uvažava proteste i nastojanje da taj zakon bude što bolji. Nastojali smo maksimalno uključiti sve dionike i napraviti ga na način da svi budu zadovoljni. Također je dodao da su učinjeni neki ustupci, te da se nije išlo u ishitrene poteze. Napravili smo zakon koji jamči stabilnost i zadovoljstvo velike većine dionika i liječnika, no to će, smatra ministar, vrijeme pokazati. Liječnici koji će raditi u Domu zdravlja, moći će zaraditi značajno veće plaće nego što imaju sada i vrlo brzo će pravično postati nositelji ordinacije. Uvest ćemo sustav kontrole, idemo čistim računima, treba se razgovarati, poručio je ministar Kujundžić.

Na pitanje zašto su nacrti zakona toliko različiti, odgovorio je da se zakon mijenja sve do trenutka dok ne dođe do glasovanja. To je normalna procedura. Završna verzija zakona napravljena je krajnje korektno prema svim dionicima, zaključio je.


Mario Drlje smatra da privatizacija sustava primarne zdravstvene zaštite nije dobra. Naš je interes da sačuvamo solidarno javno zdravstvo jer je to najbolji i najnapredniji oblik liječenja, kazao je i naglasio da i danas liječnici imaju pravo izbora – mogu osnovati privatnu organizaciju. Komentirao je i izjave da se sustav urušava te naglasio da se ne urušava zbog pacijenata nego zbog liječnika i onih koji ga vode već 27 godina na svim razinama, od Ministarstva zdravstva, HZZO-a, Komore. Vi ste načelo krivi i odgovorni rekao je Drlje sudionicima razgovora.
Sustav vode oni koje postavi politika. Ne postavlja ih Komora niti struka, odgovorio mu je Luetić. Liječnici rade u svojim ordinacijama. U Ministarstvu ili u HZZO-u rade liječnici koje je postavila politika, objasnio je Luetić.

Na izjavu doktorice Krolo da je zdravstvo u katastrofalnom stanju reagirao je ministar Kujundžić ustvrdivši kako ga jako žalosti kada kolega kaže da je stanje katastrofalno te s tim u vezi postavio pitanje dr. Krolo – jesu li njeni pacijenti u katastrofalnim rukama ili ih ona katastrofalno liječi?
U prilog svome radu naveo je da prvi put nakon niz godina svaki liječnik ima mogućnost za specijalizaciju. Propusti se događaju, ali se ne trebaju rješavati revolucijom, zaključio je ministar na što mu je prvi dopredsjednik Komore odgovorio da se za specijalizacije nitko ne prijavljuje jer liječnika nema. Upravo se i zato stvari u zdravstvu moraju mijenjati sada kako se stanje ne bi produbilo, ustvrdio je dr. Luetić.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hlk.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.