Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju postao Centar izvrsnosti Europske konfederacije za medicinsku mikologiju

Europska konfederacija za medicinsku mikologiju (European Confederation of Medical Mycology – ECMM) dodijelila je 24. travnja 2018. godine Kliničkom zavodu za kliničku i molekularnu mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb naslov Centra izvrsnosti (Excellence Center Silver Status – Excellence in laboratory mycology).

Invazivne gljivične infekcije sve su značajniji uzrok morbiditeta i mortaliteta. Razlog tomu je napredak medicine te sve veći broj imunokompromitiranih bolesnika kao posljedice različitih terapijskih postupaka, a kvalitetna mikološka dijagnostika jedan je od osnovnih koraka na putu do uspješnog liječenja ovih infekcija visokog mortaliteta.

ECMM, kao krovna europska organizacija, prepoznao je potrebu bolje suradnje kako mikologa, tako i kliničara koji se bave invazivnim gljivičnim infekcijama u smislu standardizacije metoda, istraživanja epidemiologije invazivnih gljivičnih infekcija, razmjene informacija, provođenja multicentričnih studija i ostalih aktivnosti. S tim ciljem započeo je s inicijativom procjene i dodjele naziva Centra izvrsnosti ustanovama koje prema kriterijima ECMM-a zadovoljavaju potrebne uvjete.

Nakon prijave za dobivanje naziva Centra izvrsnosti, u Kliničkom zavodu za kliničku i molekularnu mikrobiologiju 29. ožujka 2018. godine proveden je izvid od strane predstavnika ECMM-a. Tijekom tog izvida Klinički zavod je morao dokazati da zadovoljava tražene kriterije s obzirom na različita područja mikološke dijagnostike – mikroskopiju, kultivaciju, fungalne biomarkere, molekularnu dijagnostiku te suradnju s kliničarima. Na temelju nalaza i mišljenja predstavnika ECMM-a, odluku o dodjeli naziva Centra izvrsnosti donijelo je Vijeće ECMM-a u sastavu PD dr. Martin Höenigl (President ECMM), prof. dr. Cornelia Lass-Flörl (Microbiology Committee Chair) i prof. dr. Oliver Cornely (Clinical Committee Chair).

Naš Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju jedini je mikrobiološki laboratorij u Hrvatskoj, kao i prvi u ovom dijelu Europe, koji je stekao navedeni naslov. Stjecanjem naziva Centra izvrsnosti pokazali smo da na području invazivnih gljivičnih infekcija zadovoljavamo potrebne kriterije i standarde u smislu dijagnostičkih pretraga koje obavljamo te da možemo pružiti znanje, usluge, edukaciju i sudjelovati u istraživanjima ukorak s vodećim europskim centrima. Ovaj uspjeh bit će nam dodatni poticaj da nastavimo razvijati mikološku dijagnostiku te pomognemo kliničarima u postavljanju dijagnoze i odabiru odgovarajućeg antifungalnog liječenja, odnosno da pomognemo onima zbog kojih smo tu – našim pacijentima.

 

Klinički zavod za kliničku i molekularu mikrobiologiju

ECMM Center of Excellence in Laboratory Mycology

Kontakt

imarekov@kbc-zagreb.hr

sanja.plesko@kbc-zagreb.hr

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.