7 KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA O (vitaminu) B12

Vitamin B12 jedna je od najčešćih i najkontroverznijih tema razgovora u veganskim krugovima. I dok je jedan dio ljudi sklon vjerovati kako je  “biljna prehrana”  baš po mjeri čovjeka i rješenje za sve, drugi dio  ipak  marljivo ” zapadnjački” traga za odgovorima u znanstvenim bazama podataka.

U slučaju zabrinutosti oko postojećih zaliha i suplementacije, jednostavno odgovorno provjerite vaš status prije nego zalihe postanu nepovratno niske

 

 • ŠTO JE VITAMIN B12 I ZAŠTO JE VAŽAN?

B12 produkt je bakterija/mikroorganizama/gljivica koji žive u zemlji i vodi ali i u probavnom traktu životinja i ljudi. Logično je zaključiti da će životinje dobiti svoju dozu – jedući hranu iz zemlje (opop vidi vegana!). Čovjek će potom konzumirajući posmrtne ostatke životinje unijeti prijeko potreban vitamin. Vitamin B12 može se naći u fekalijama, a često se i zagađenost pojedinih jezera, rijeka i mora mjeri provjeravanjem količine vitamina B12 u njima. Biljojedi poput štakora, zamoraca  i zečeva, često jedu svoje fekalije (vjerojatno da bi zadovoljili potrebu za ovim vitaminom!?)
No, da o tome treba još jednom promisliti iz drugog kuta, govore nam činjenice o tretiranju zemlje, kloriranju vode, ali i o masovnoj stočarskoj industriji gdje je rijetkost vidjeti krave i koke kako slobodno pasu ili kljucaju. Zato svejedi – valja pripaziti!

Vitamin B12 (kobalamin) je vitamin topiv u vodi i ima iznimno važnu ulogu u metaboličkim i sintetskim putevima. Zanimljiv je i po tome što se u središtu njegove molekule nalazi kobalt – zbog kojeg se naziva i kobalamin kao i svi njegovi spojevi. Ovisno o kompleksnoj skupini vezanoj na kobalt razlikuju se spojevi – cijankobalamin, metilkobalamin, hidroksibalamin i deoksiadenozilkobalamin.
Naš organizam treba kobalt da bi proizveo B12, a ako ga nema dovoljno u hrani (zbog uvjeta u kojima raste), tijelo neće stvoriti dovoljno B12. Zbog toga,  sirovojelci i vegani budite na oprezu!

Vitamin B12 esencijalan je za:
sintezu stanične DNA, sazrijevanje crvenih krvnih stanica, proizvodnju mijelinske ovojnice oko živčanih vlakana te metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Vitamin B12 je koenzim, odnosno potreban je enzimima pri odradi prijetvorbe jedne molekule u drugu. ** (Primjerice, nužan je za sintezu aminokiseline homocistein iz aminokiseline metionin koju najviše unosimo hranom životinjskog porijekla (riba,mlijeko,jaja). Povišena razina homocisteina jedan je od čimbenika za nastanak srčanih oboljenja i bolesti krvnih žila te može uzrokovati aterosklerozu, a povišena razina utječe na povećanu tendenciju grušanja krvi. Homocistein postaje bezopasna tvar u prisustvu vitamina B12 i B6 te folne kiseline!)

 • AKTIVNI OBLICI VITAMINA B12

Vitamin B12 ima dva aktivna oblika: adenozilkobalamin i metilkobalamin koji imaju ključnu ulogu u važnim metaboličkim putovima u ljudi. (Primjerice,  metilkobalamin je odgovoran za sintezu metionina u homocistein, a povišeni homocistein je rizični faktor za nastanak kardiovaskularnih oboljenja). Cijankobalamin je najčešće prisutan oblik obogaćene hrane (npr.  Alpro mlijeka, čokolino Sport i sl.), a tijelo ga konvertira u metilkobalamin i adenozilkobalamin. Za razliku od cijankobalamina s kojim organizam prolazi različite procese odvajanja molekule cijanida da bi postala prihvatljiva tijelu, metilkobalamin je iskoristiv sam po sebi zbog čega može sudjelovati u daljnjim biokemijskim procesima. Prednosti sublingualnog suplementiranja metilkobalamina su očigledne.

 • PROBAVA I APSORPCIJA VITAMINA B12 (**tko želi znati više)

vitamin B12 vegan zdrava prehrana suplementi

Apsorpcija, transport i unutarstanični metabolizam složeni su procesi pri kojima poremećaj u bilo kojem dijelu tih procesa može izazvati manjak jednog ili oba aktivnih  oblika.
Apsorpcija B12 počinje već u ustima, unošenjem kobalamina u hrani.Veći dio B12 veže se za bjelančevine u hrani te tako dolazi do želuca, a manji dio se apsorbira kroz sluzničnu membranu i zaobilazi želudac i potrebu za kiselim pH. U kiselom želučanom mediju i uz djelovanje pepsina, kobalamin se oslobađa od bjelančevina iz hrane i veže za prijenosnu bjelančevinu glikoprotein haptokorin (HC) ili transkobalamin. HC luče žlijezde slinovnice i i želučana sluznica u prisutnosti slobodnog kobalamina u želucu. Takav kompleks kobalamin-HC putuje do tankog crijeva gdje se kobalamin pod djelovanjem enzima gušterače i alkalnog medija odvaja od HC-a i veže za želučani glikoprotein, intrinzični čimbenik – IF. Njega luče parijetalne želučane stanice i gušterača u prisutnosti hrane. HC ima afinitet za kobalaminske analoge, a IF ponajprije veže kobalamin i ima slab afinitet za analoge. Kompleks kobalamin-IF otporan je na daljnju razgradnju. Putuje do distalnog ileuma gdje se uz pomoć specifičnog kompleksa receptora i bjelančevina na enterocitima apsorbira dalje. (U dojenačko doba apsorpcija kobalamina nije posredovana samo IF-om, već ulogu ima i HC koji se nalazi u mlijeku majke!).Kompleks kobalamin-IF veže se za kompleks receptora, ulazi u citoplazmu enterocita, a zatim oslobađa i predaje u portalnu cirkulaciju u slobodnom obliku. Veći dio (80%) veže se za HC, a ostatak (20%) za bjelančevinu transkobalamin II (TC). Vezan za TC vitamin B12 prenosi se do svih stanica u tijelu, a vezan za HC samo do jetrenih stanica. Unutarstanični metabolizam kobalamina sastoji se od sedam koraka do stvaranja kofaktora – adenozilkobalamina i metilkobalamina. Najviše kobalamina unutar stanice u obliku je adenozilkobalamina, zatim hidroksikobalamina, a manje metilkobalamina. Nasljedne bolesti zbog poremećene unutarstanične sinteze kofaktora obuhvaćaju sedam različitih poremećaja, a mogu biti uzrokovane nedostatkom oba kofaktora ili izoliranim manjkom jednoga od njih.

U lizosomima se kobalamin oslobađa od transkobalamina i otpušta u citoplazmu u slobodnom obliku. Dalje se u citoplazmi kobalamin pretvara u metilkobalamin. Jedan dio kobalamina ulazi u mitohondrij gdje se pretvara u adenozilkobalamin (važno za Krebsov ciklus).

 

 • MANJAK VITAMINA B12 i RIZIČNE SKUPINE

Manjak aktivnih oblika B12 može nastati zbog:

Neadekvatnog unosa kobalamina putem hrane

restriktivne prehrane ili dijete; vegetarijanci ili vegani bez korištenja suplementacije ili obogaćene hrane

U stanjima povećanih potreba za kobalaminom

Trudnoća, laktacija

Zbog poremećaja apsorpcije kobalamina

gubitak ili smanjena proizvodnja intrinzičnog faktora (IF)

oslabljena proizvodnja želučane kiseline ili drugih probavnih enzima

korištenje lijekova koji supresiraju proizvodnju kiseline

poremećaj rada gušterače

bolesti ileuma (npr. Kronova bolest)

korištenje lijekova: metformina, ACE inhibitori, levodopa

atrofični gastritis

Poremećaja prijenosa kobalamina

starenje (smanjeno izlučivanje proteaze i želučane kiseline)

Poremećaja njegovog unutarstaničnog metabolizma

Povećanog izlučivanja

alkoholizam

 • NEDOSTATAK VITAMINA B12

Može dovesti do:

 • anemije uzrokovane manjkom vitamina B12 (perniciozna anemija) tj. megaloblastične anemije (mikroskopski abnormalno velike crvene krvne stanice) koja nastaje uslijed nedostatka vitamina B12. Kod perniciozne anemije želudac ne proizvodi intrinzični faktor (IF), vitamin B12 se ne apsorbira i razvije se anemija čak i ako se s hranom uzimaju velike količine vitamina.  Visoke količine folne kiseline mogu zamaskirati štetne posljedice nedostatka vitamina B12 popravljajući megaloblasičnu anemiju bez poboljšavanja neuroloških oštećenja koja se dogode
 • demijelinizacije perifernih živaca, leđne moždine, kranijalnih živaca i mozga te rezultirati u oštećenju živaca i neuropsihijatrijskih poremećaja
b12 vitamin suplementi vegan zdrava prehrana

 

 

 • ADEKVATNE PRETRAGE I LIJEČENJE

 • serum B12
 • serum MMA (metilmalonična kiselina) – povišena
 • MMA iz urina
 • koncentracija ukupnog homocisteina – povišena
 • koncentracija kobalamina u krvi
 • srednji volumen eritrocita

*** Homocistein  je povišen kod  manjka  metilkobalamina, a metilmalonska kiselina je povišena kod manjka adenozilkobalamina
Kod djece je gornja granica normalnog raspona ukupnog homocisteina između 8,3 i 10,7 μmol/L, a normalni raspon  kod odraslih od 5,4 – 13,9 μmol/L.

U Hrvatskoj se vrijednosti do 15 μmol/L smatraju normalnima i za djecu i odrasle.

Koncentracija kobalamina u krvi manja od 125 pmol/L znači siguran manjak,

a koncentracija 125–250 pmol/L vjerojatan manjak kobalamina. U Hrvatskoj referentne vrijednosti za kobalamin u krvi uglavnom su od 145 do 637 pmol/L, što bi značilo da pojedince koji imaju vrijednosti između 145 do 250 pmol/L proglašavamo zdravima, a možda nisu.

TESTIRANJE U ZAGREBU:

 • Poliklinika Sunce
 • Poliklinika Stela
 • Poliklinika Breyer

 

 • PREPORUČENA SUPLEMENTACIJA

 • https://www.vitacost.com/enzymatic-therapy-b12-infusion-cherry
 • https://www.vitacost.com/jarrow-formulas-methyl-b-12-5000-mcg-60-lozenges-2
 • https://hr.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Methyl-B-12-Lemon-Flavor-1000-mcg-100-Lozenges/129
 • https://hr.iherb.com/pr/Solgar-Sublingual-Methylcobalamin-5000-mcg-60-Nuggets/14221
 • https://www.iherb.com/pr/doctor-s-best-best-fully-active-b12-1500-mcg-60-veggie-caps/46876
 • https://hr.iherb.com/pr/Source-Naturals-Advanced-B-12-Complex-5-mg-60-Tablets/1470

 

Literatura:

 • Norris,J., Messina, V. (2011): Vegan for life
 • Rusher DR, Pawlak R (2013) A Review of 89 Published Case Studies of Vitamin B12 Deficiency. J Hum Nutr Food Sci 1(2): 1008.
 • Watanabe, F. ,Yabuta,Y., Bito,T., Teng, F. (2014). Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians
 • http://www.veganhealth.org/
 • http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12#summary
 • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/#h5
 • http://www.veganforum.com/forums/showthread.php?257-Vitamin-B12-All-Cobalamins-are-not-Equal
 • http://oslobodjenje-zivotinja.com/vegani-i-vitamin-b12/
 • http://www.health101.org/art_methylcobalamin
 • http://www.health101.org/art_B12_Bottom_Line.htm
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28223907

Tekst u potpunosti preuzet s: www.snagabilja.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

One thought on “7 KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA O (vitaminu) B12

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.