Ovi antibiotici povećavaju rizik od spontanog pobačaja!

Žene su izložene dvostruko većem riziku od spontanog pobačaja ako im je od začeća do dvadesetog tjedna trudnoće prepisan antibiotik, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, antibiotici iz skupine makrolida, kvinolona, tetraciklina i sulfonamida praktički udvostručuju rizik od spontanog pobačaja, kazuje ista studija.

U analizi 8.702 žene kojima je potvrđen pobačaj u odnosu na kontrolnu skupinu, makrolid eritromicin nije povezan s povećanim rizikom od spontanog pobačaja kao što to nije potvrđeno niti za nitrofurantoin koji se često koriste za liječenje urinarnih infekcija tijekom trudnoće.

[shopify embed_type=”product” shop=”ljekarnik-hr.myshopify.com” product_handle=”almagea-prenatal-omega3-60-kapsula” show=”all”]

Popularni azitromicin na listi

Međutim, azitromicin, inače vrlo popularan antibiotik povećava rizik od pobačaja 65%, klaritromicin dvostruko povećava rizik, dok je metronidazol povećan rizik za 70%. Nadalje, sulfonamidi, kvinoloni i tetraciklini također povećavaju taj rizik.

Rezultati ove studije slični su rezultatima studije za cefalosporine i peniciline koja je objavljena 1.5.2017 u Canadian Medical Journal.

Istraživači, međutim, nisu mogli ustanoviti dolazi li do spontanog pobačaja zbog ozbiljnosti infekcije ili same primjene antibiotskih lijekova, no neosporno ostaje da je ženama od dana začeća do dvadesetog tjedna trudnoće značajno povećan rizik od spontanog pobačaja ako im se treba prepisati antibiotik.

(Pharmaceutical Journal i Muanda FT, Odile S & Bérard A. Use of antibiotics during pregnancy and risk of spontaneous abortion. CMAJ 2017;189:E625-33. doi: 10.1503/cmaj.161020)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.