Regulatori odobrili licencu za prve britanske bebe od tri različite DNA

Britanski regulator plodnosti u četvrtak je odobrio liječnicima prvu britansku licencu da kreiraju bebe korištenjem tehnike IVF od tri ‘roditelja’ dizajnirane da spriječi nasljedne genetske bolesti.

Dozvola, odobrena timu liječnika iz Newcastlea u sjevernoj Engleskoj, označava da prva beba kreirana u Britaniji upotrebom tehnike mitohondrijskog pronuklearnog transfera može biti rođena prije kraja ove godine (Vidi: Britanija licencira IVF tri roditelja kako bi prevenirali nasljedne bolesti).

Kritičari tretmana kažu da je riječ o opasnom koraku koji će dovesti do stvaranja genetski modificiranih ‘dizajnerskih beba’ (Vidi: Editiranje ljudskih embrija, jajašca i spermija realistična je mogućnost, Organizatori genskog summita: Za sada je ‘neodgovorno’ editirati ljudske gene, Raste otpor prema genetskom editiranju ljudskog embrija). No, medicinski tim s Newcastle Fertility Centre-a kaže da su oduševljeni odlukom kojom će ‘pomoći obiteljima pogođenim ovim devastirajućim bolestima’.

‘Mnoge godine istraživanja dovele su do razvoja pronuklearnog transfera kao tretmana da se smanji rizik da majka prenese bolest na svoje dijete’, rekla je Mary Herbert, profesorica reproduktivne biologije na Centru.

‘Veliki je testament regulatornog sustava ovdje u Velikoj Britaniji da se istraživačke inovacije mogu primijeniti u liječenju’.

Tehnika uključuje intervenciju uklanjanja mitohondrija u procesu oplodnje, koji se ponašaju kao sićušne baterije koje proizvode energiju unutar stanica i koje – ukoliko su neispravne – mogu uzrokovati fatalne srčane probleme, zatajenje jetre, poremećaje mozga, sljepoću i mišićnu distrofiju.

Liječenje je poznato i kao IVF tri roditelja jer će bebe rođene iz genetski modificranog embrija imati DNA majke, oca i ženskog donora.

Tehnika je dizajnirana kako bi pomogla obiteljima s mitohondrijskim bolestima – neizlječivim stanjima koja se prenose po majčinoj liniji i utječu na oko 6.500 djece u svijetu.

Britanski je parlament prošle godine glasao za promjenu zakona kako bi omogućio liječenje ako i kada bude spremno za licenciranje.

No, regulator Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) još mora odobriti svaku kliniku i pacijenta na pojedinačnom temelju prije nego se liječenje može iznijeti (Vidi: Znanstvenica dobila dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embrija).

Stručnjaci za plodnost pozdravili su odluku. Simon Fishel, voditelj CARE Fertility rekao je da je riječ o ‘sjajnim vijestima’ i ‘prekretnici koju će pozdraviti svi koji brinu o medicinskom zdravlju’.

Allan Pacey, stručnjak za plodnost na Newcastle University, rekao je da je ovo ‘velik dan za znanost’.

Dok je Britanija na čelu znanstvenih dostignuća i etičkih rasprava o tehnikama pronuklearnog transfera, ipak neće biti prva zemlja na svijetu koja će dobiti bebe rođene liječenjem tri ‘roditelja’.

Prva i do sada jedina poznata beba rođena tehnikom mitohondrijskog transfera rođena je u 2016. nakon što su američki liječnici na klinici u Mexicu, zbog nereguliranih zakona, pomogli jordanskom paru da začme korištenjem ovog tretmana.

 

Izvor:  Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.