Eksperimentalni krv test mogao bi ubrzati dijagnozu autizma

Developeri eksperimentalnog krvnog testa za autizam kažu da mogu primijetiti stanje u više od 96 % slučajeva te na širokom spektru pacijenata, što bi potencijalno omogućilo raniju dijagnozu ovog poremećaja, prema studiji objavljenoj u četvrtak.

Rezultat istraživanja, objavljeni u PLoS Computational Biology, posljednji su u nizu napora da se razvije krvni test za poremećaje autističnog spektra, za koje se procjenjuje da utječu na oko 1 od 68 beba. Uzrok ostaje misterija, iako je dokazano da cjepiva iz djetinjstva nisu odgovorna.

‘Nada za ovakve testove, ukoliko se dokažu točnima, je da bi mogli uvjeriti roditelje koji strahuju da im dijete ima autizam te im možda pomoći u razvoju tretmana’, rekao je ko autor studije dr. Juergen Hahn, s Rensselaer Polytechnic Institutea.
Također, testovi bi mogli ubrzati i dob kada se dijagnoza postavi. Autizam obuhvaća širok spektar bolesti, u rasponu od duboke nesposobnosti za komunikacijom i mentalnom retardacijom do relativno blagih simptoma, poput Aspergerova sindroma (Vidi: Kada gotovo svi simptomi Aspergerova sindroma nestanu).

Liječnici tipično dijagnosticiraju djecu promatranjem ponašanja povezanog s poremećajem, poput ponavljajućeg ponašanja ili socijalnog izbjegavanja. Većina djece ne primi dijagnozu do četvrte godine, iako neki vrsni liječnici mogu prepoznati autizam i ranije (Vidi: Geni za komunikacijske vještine povezani s genima za psihijatrijske poremećaje).

Hahn i kolege mjerili su razine 24 proteina koji su povezani s autizmom i otkrili njih pet koji su, u pravoj kombinaciji, čini se, najprediktivniji za stanje koje utječe na oko 1.5 djece i snažno može varirati u težini i manifestaciji.

Dr. Max Wiznitzer s University Hospitals Cleveland Medical Center, koji nije bio uključen u ispitivanje, nazvao je istraživanje ‘zanimljivim, no ne prijelomnim’ rekavši da je potrebno testirati ga na mnogo djece u riziku.

‘Mi ne znamo da li je ovaj marker specifičan za autizam ili je riječ o markeru za bilo koju kroničnu bolest bilo koje vrste’, rekao je.

‘Pred njima je još dug put prije nego pokažu ima li test nekakvo značenje’.

Istraživači su izveli kombinacije testiranjem 83 djece u dobi između tri i 10 godina koja su imala dijagnozu autizma. Dok je kombinacija bila prisutna na 97.6 % ona je isto tako bila odsutna u 96.1 % na 76 zdrave djece.

Wiznitzer je napomenuo da istraživanje nije pružilo dokaze da će kemijski spoj ‘koji se krivi za autizam’ biti tu za bebe i malu djecu’.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.