Tužitelji: Zaposlenici Monsanta su pisali studije o Roundupu

Zaposlenici Monsanto Co pisali su znanstvena izvješća na koja su oslanjali američki regulatori kako bi odredili da kemikalija u Roundupu koja ubija korov ne uzrokuje rak, tvrde poljoprivrednici i drugi koji tuže ovu biotehnološku kompaniju u sudskim tužbama.

Dokumenti koji su javno dostupni od utorka, dio su masovne parnice na saveznom sudu u San Franciscu koja se temelji na tome da Monsanto nije upozorio da bi izloženost Roundupu mogla uzrokovati non-Hodgkin limfom, vrstu raka (Vidi: Američki radnici tuže Monsanto jer su oboljeli od raka, Francuski sud potvrdio: Monsanto je kriv za kemijsko trovanje).

Kompanija je demantirala da proizvod uzrokuje rak. Tužitelji tvrde da je voditelj toksikologije Monsanta napisao dijelove znanstvenog izvješća u 2013., koji su se službeno kreditirali drugim osobama, odnosno objavljeni su pod imenima nekoliko akademskih znanstvenika, kao i to da je njegov šef napisao još neke dijelove u 2000. godini.

Oba je izvješća američka Agencija za zaštitu prirode, EPA, koristila kako bi odredila da je glifosat, kemikalija u Roundupu, sigurna, rekli su (Vidi: Francuska zabranjuje ubojicu korova glifosat, Italija strogo ograničila upotrebu kontroverznog herbicida glifosatVećina Nijemaca kontaminirana glifosatom).

Tužitelji u dokumentima navode e-mail u kojem administrator Monsanta predlaže da napiše dijelove izvješća 2013.: ‘Zadržat ćemo niži trošak ako mi napišemo dijelove’ (izvješća), dok bi znanstvenici ‘samo uredili i potpisali svoja imena, da tako kažemo’ (Vidi: Znanstvenici okupljeni oko Monsanta osporavaju tvrdnje WHO-a).

U e-mailu, glasnogovornica Monsanta demantirala je da su se znanstvenici Monsanta potpisali pod izvješće iz 2000., no nije direktno odgovorila na pitanje o izvješću iz 2013. Rekla je da su optužbe za ovakvo pisanje utemeljene na ‘berbi’ tek jednog e-maila od 10 milijuna stranica dokumenata.

Druga se parnica odnosi na Jessa Rowlanda, bivšeg zamjenika direktora EPA-e koji je predsjedavao Komisijom o rizicima raka i za kojeg tužitelji tvrde da je radio u korist Monsanta na potiskivanju studija o glifosatu.

Podnesak uključuje e-mail zaposlenika Monsanta u kojem pripovijeda kako mu je Rowland rekao da bi ‘trebao dobiti medalju’ ukoliko uspije ‘ubiti’ studiju o glifosatu na Odjelu za zdravlje i ljudske usluge, zasebnoj saveznoj agenciji.

Umirovljeni Rowland nije okrivljen u parnici. Trenutno nije bio dostupan za komentar, kao niti EPA.

Savezni spor uključuje oko 60 tužbi, prema Aimee Wagstaff, odvjetnici tužitelja. Još nekoliko stotina tužbi čeka na državnim sudovima, rekla je.

Kalifornijski državni sudac u petak je u odvojenoj parnici presudio da bi država Kalifornija mogla klasificirati glifosat kao rizik za rak (Vidi: ECHA: Ubojica korova glifosat nije kancerogen).

 

Izvor: Reuters

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.