Pacijenti oslijepili nakon eksperimentalnog liječenja matičnim stanicama

Istraživači upozoravaju klijente da budu oprezni kada im liječnik tvrdi da može izliječiti bolest korištenjem matičnih stanica nakon što su tri žene, od kojih su barem dvije sudjelovale u ispitivanju registriranom od strane vlade, oslijepile kada neodobrena terapija nije uspjela.

‘Pacijentice su platile za procedure koja se nikada prije nije proučavala u kliničkom ispitivanju, nedostajalo je dovoljno sigurnosnih podatka i provedene su na oba oka u istom danu’, rekao je istraživački tim, pod palicom dr. Ajay Kuriyana, izvanrednog profesora oftalmologije na University of Rochester Medical Center u New Yorku. Eksperimentalne injekcije u oba oka istovremeno su ‘kako atipične tako i nesigurne’.

‘Ne želimo reći da su sve kliničke studije o matičnim stanicama opasne’, rekao je koautor dr. Thomas Albini, s University of Miami.

‘Postoje solidni klinički podaci koji podupiru njihovu upotrebu za brojna stanja. No, kako bismo mogli znati rade li zapravo ovi tretmani i jesu li sigurni studije se trebaju napraviti na tradicionalan način pod nadzorom FDA-a’.

Procjenjuje se da oko 600 klinika u zemlji tvrdi da koristi matične stanice za liječenje širokog spektra poremećaja, ponekad bez rigoroznih testiranja.

‘U ovom slučaju ove su žene sudjelovale u kliničkom projektu koji je bio naročito rizičan i iznimno opasan’, rekao je dr. Albini.

Neimenovane žene u dobi od 72 do 88 godina polako su gubile svoj vid zbog maskularne degeneracije uslijed godina, što je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih. Potražile su liječenje na floridskoj klinici koja je objavila studiju za liječenje stanja na clinicaltrials.gov, saveznoj bazi podataka istraživačkih studija.

Analize njihovih slučajeva, objavljene u četvrtak u New England Journal of Medicine ne imenuju kliniku na kojoj su procedure provedene. Objava kaže da je projekt sponzoriran od strane Bioheart Inc. of Sunrise, Florida. Kompanija je poznata kao U.S. Stem Cell Inc.

Kompanija je u srijedu objavila da više ne liječi pacijente sa stanjima oka te da neće komentirati specifične slučajeve ‘zbog povjerljivosti podataka pacijenata, odnosno obveza pravnih povjerljivosti’.

Dr. Albini je rekao da su barem dvije od tri žene pokrenule parnicu no da će se njihovi slučajevi riješiti izvan suda.

Svaka je žena Bioheartu platila 5.000 američkih dolara da im se odstrani mast iz njihovog tijela kroz liposukciju. Izvađene stanice i krvna plazma potom su ubrizgane u svako oko tijekom istog posjeta.

‘Legitimno medicinsko istraživanje rijetko zahtijeva da ga pacijenti i plate, i u slučaju liječenja oka tek se jedno oko liječi u jednom posjetu kako bi liječnici mogli procijeniti njegovu učinkovitost’, rekao je tim Kuriyan.

Sve tri žene okončale su s odvojenim rožnicama zbog čega su ostale slijepe ili gotovo slijepe.

‘Iako se brojne terapije matičnim stanicama za medicinske poremećaje istražuju na istraživačkim institucijama s odgovarajućim regulatornim nadzorom, mnoge klinike za liječenje pacijenata matičnim stanicama liječe pacijente s malo nadzora i bez dokaza učinkovitosti’, upozoravaju dr. Albini i njegovi kolege (Vidi: Na stotine američkih kompanija prodaje neodobrene terapije matičnim stanicama).

‘Činjenica da liječnici koji daju injekcije nisu očni specijalisti i da studijska grupa nije bila povezana s akademskim medicinskim centrom trebala bi biti znak upozorenja za pacijente’, rekao je.

Ovakve klinike naplaćuju između 5.000 i 50.000 američkih dolara za liječenje, nešto što se nikada ne radi u velikim istraživačkim studijama.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.