Lijek protiv raka jajnika AstraZenece upadljivo usporio bolest

Lijek protiv raka jajnika – Lynparza – tvrtke AstraZeneca smanjio je rizik od progresije bolesti te je pomno praćen u kliničkom ispitivanju, čime je ojačao svoj profil protiv suparnika unutar nove klase lijekova PARP inhibitori.

Britanski proizvođač lijekova nada se da će podaci ispitivanja proširiti upotrebu Lynparze i pomoći držati korak s konkurencijom u utrci za proširenje PARP lijekova.

Lynparza i drugi PARP inhibitori blokiraju enzime uključene u oporavak oštećene DNA te na taj način pomažu ubiti stanice raka. Također, ovi su lijekovi proučavani i protiv drugih vrsti raka, uključujući raka dojke i tumora gušterače (Vidi: ‘Iznad’ imunoonkologije: AstraZeneca izrađuje lijek za oštećenu DNA).

Žene s rekurentnim karcinomom jajnika i neispravnim BRCA genima žive 19.1 mjeseci (medijan vrijednosti) bez da se njihova bolest pogoršava kada im se administrira Lynparza, za usporedbu od 5.5 mjeseci za žene na placebu, podaci su dobiveni temeljem procjene progresije bolesti izvršene od strane istražitelja.

Kada je progresija bolesti mjerena centralno, slijepim pregledom, tada su te brojke, međutim, narasle na 30.2 mjeseci, podaci su predstavljeni na godišnjem sastanku Society of Gynecologic Oncology u utorak.

Glavni liječnik AstraZenece Sean Bohen rekao je da su ‘iznimno zadovoljni rezultatima’.

Lijek AstraZenece postao je prvi od nove klase koji je stigao na tržište kada je osvojio američko odobrenje krajem 2014., no trenutno se preporuča samo za četiri linije.

Posljednje kliničko ispitivanje dizajnirano je da se lijek premjesti na drugu terapijsku liniju održavanja gdje se može koristiti na dulje periode, čime znatno povećava svoje tržište.

AstraZeneca razvila je novu dozu tableta reducirajući unos pilule za pacijente s 16 kapsula na četiri kapsule dnevno.

Lynparza, koju je u jednom trenutku AstraZeneca napustila, oživljena je od strane CEO-a Pascala Soriota kada je preuzeo upravljanje kompanijom 2012., te se predviđa da će imati godišnju prodaju od 1.03 milijarde američkih dolara do 2022. U 2016. prodala se u 218 milijuna američkih dolara.

Snažni rezultati Lynparze izbrisali su 13 % udjela u Tesaru, čiji konkurentni lijek niraparib čeka regulatorno zeleno svjetlo i koji je od strane mnogih investitora proglašen kao jedan od najboljih PARP proizvoda.

U kliničkom ispitivanju lani, niraparib je pokazao preživljavanje bez progresije od 21 mjeseca, mjeren centralno, slijepim pregledom.

Suočena s potrebama da osvježi svoj portfelj lijekova, slijedom mnoštva patenata koji su istekli ili istječu, preokret AstraZenece ovisit će presudno o ishodu imunoterapijskog ispitivanja na dva lijeka kod prethodno neliječenih pacijenata s rakom pluća.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.