ECHA: Ubojica korova glifosat nije kancerogen

Ključni sastojak u herbicidu Roundup tvrtke Monsanto – glifosat – ne bi trebao biti klasificiran kao tvar koja uzrokuje rak, zaključila je European Chemical Agency (ECHA). 

Kontradiktorni nalazi o kancerogenim rizicima pogurali su kemikaliju glifosat u središte rasprave između europskih i američkih političara, regulatora i istraživača.

‘Ovaj zaključak temeljen je kako na ljudskim dokazima tako i težini dokaza iz svih životinjskih studija koje smo proveli’, rekao je Tim Bowmer, predsjednik Komisije ECHA za procjenu rizika.

Europska unija prošlog je srpnja izdala 18 mjesečno produljenje svog odobrenja za ubojicu korova, čekajući daljnje znanstvene studije (Vidi: Europska komisija produljila dozvolu za uporabu glifosata na 18 mjeseci).

Ovo je došlo nakon što se prijedlog za potpunim obnavljanjem dozvole susreo s opozicijom zemalja članica i kampanjskih grupa kod donošenja konačne odluke (Vidi: Italija strogo ograničila upotrebu kontroverznog herbicida glifosatFrancuska zabranjuje ubojicu korova glifosatVećina Nijemaca kontaminirana glifosatom).

Mišljenje ECHA-e bit će proslijeđeno Europskoj komisiji na donošenje konačne odluke (Vidi: Znanstvena zajednica EU podijeljena oko učinka glifosata na zdravlje ljudi).

‘Sve je na komisiji’, rekao je Jack de Bruijin, direktor za upravljanje rizicima ECHA-e.

Agencija za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji klasificirala je glifosat kao ‘vjerojatno kancerogen’ dok su mnogi regulatori vlada, uključujući SAD, iznijele svoj stav, a taj je da ubojica korova vjerojatno ne predstavlja rizik od raka za ljude.

Prema podacima objavljenim od strane IARC-a, glifosat je registriranu više od 130 zemalja od 2010. i jedan je od najraširenijih ubojica korova na svijetu (Vidi: Stručnjaci UN-a: Nije vjerojatno da glifosat uzrokuje rak).

Analitičari procjenjuju da bi Monsanto mogao izgubiti i do 100 milijuna američkih dolara prodaje ukoliko se glifosat zabrani u Europi (Vidi: Znanstvenici okupljeni oko Monsanta osporavaju tvrdnje WHO-a).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.