Pacijenti s cističnom fibrozom dulje žive u Kanadi nego SAD-u

Kanađani s cističnom fibrozom, po život opasnim nasljednim poremećajem pluća i probavnog sustava, imaju tendenciju preživjeti desetljeće dulje od američkih pacijenata s istim poremećajem, sugerira nova studija.

Istraživanje je pregledavalo nacionalne podatke registra sakupljenih između 1990. do 2013. s 5.941 pacijenta s cističnom fibrozom u Kanadi i još 45.456 pacijenata u SAD-u. Polovina Kanađana preživjela je nakon 51 godine, dok je polovina američkih pacijenata umrla do dobi od 41 godinu.

‘Postoji značajna razlika u preživljavanju između dvije zemlje čak i kada se ubroje razlike u karakteristikama pacijenta povezane s težinom bolesti’, rekla je glavna autorica studije dr. Anne Stephenson, istraživačica na University of Toronto i Adult Cystic Fibrosis Center at St. Michael’s Hospital u Torontu.

Iako istraživači na raspolaganju nisu imali podatke koji bi im omogućili da istraže sve faktore koji bi mogli doprinijeti različitim stopama preživljavanja, moguće je da bi osiguranje moglo objasniti barem neki jaz u ovoj razlici.

‘Koristili smo status osiguranika kao surogat marker za američki zdravstveni sustav u usporedbi s univerzalnim zdravstvenim sustavom u Kanadi’, rekla je Stephenson.

‘Otkrili smo da su američki pacijenti s privatnim zdravstvenim osiguranjem imali slično preživljavanje Kanađanima, međutim, osiguravateljski status u SAD-u je složen i može odražavati kombinaciju drugih nemjerljivih čimbenika poput socio-ekonomskog statusa’.

Sveukupno, rizik za smrti bio je 34 % niži u Kanadi nego SAD-u, izvijestili su istraživači u časopisu Annals of Internal Medicine.

U usporedbi s američkim pacijentima kontinuirano osiguranim u Medicaidu ili Medicareu, zdravstveni programi za siromašne i nemoćne američke Vlade, Kanađani su imali 44 % niži rizik od smrti, pokazala je studija.

I, u odnosu na američke pacijente bez ikavog osiguranja, Kanađani su imali 77 % niži rizik od smrti.

Prehrana možda isto može objasniti dio prednosti preživljavanja za Kanađane. Cistična fibroza, naime, utječe na sposobnost probavnog sustava da apsorbira masnoće, što dovodi do pothranjenosti.

Prehrana visoke masnoće, povezana s boljim preživljavanjem za pacijente s cističnom fibrozom, preporuča se u Kanadi od 1970.-ih godina, no u SAD-u nije implementirana sve do 1980.-ih.

Razlike u odabiru bolesnika za transplantaciju pluća – što je također povezano s boljim izgledima za oporavak – mogu objasniti dulji životni vijest u Kanadi također, navode istraživači.

‘Postoje temeljne razlike između Kanade i SAD-u u odnosu na sustave zdravstvene skrbi – univerzalna skrb u odnosu na tržišnu – no također i razlikama u obrazovanju i drugim razvojnim potrebama’, rekao je dr. Patrick Flume, istraživač na Medical University of South Carolina u Charlestonu, koji je napisao popratni uvodnik.

‘Mislim da je sveukupna razlika preživljavanja između Kanade i SAD-a, kao i golem jaz u preživljavanju naročito kod pacijenata s cističnom fibrozom, ishod koji demonstrira kako je pristup zdravstvenoj skrbi temeljen na tržištu manje uspješan’, dodao je Flume.

Studija je financirana od strane U.S. Cystic Fibrosis Foundation.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.