Kujundžić prijavio Kolaka DORH-u

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u ponedjeljak da je bivšeg ravnatelja KB-a Dubrava Tonija Kolaka prijavio Državnom odvjetništvu (DORH) zbog toga što je protuzakonito potpisao ugovor o uštedi vode u toj bolnici, čija bi primjena bolnici nanijela veliku financijsku štetu.

‘Obveza je pravne službe Ministarstva zdravstva da uočene nezakonitosti prijavi DORH-u, a u ovom slučaju Ministarstvo je primilo i pisanu dokumentaciju o tome. Država je prvo reagirala kroz Upravno vijeće koje je smijenilo ravnatelja, a naša je obveza to prijaviti i nadležnim institucijama’, rekao je Kujundžić za Hinu (Vidi: Kujundžić: Smjena Kolaka nije osveta, radi se o nezakonitostima).

Kolak prisvojio rezultate prethodnog ravnatelja

Osvrnuo se i na prošlotjednu konferenciju za novinare smijenjenog ravnatelja KB-a Dubrava te demantirao Kolakove navode o uspješnom vođenju bolnice i ostvarenoj uštedi od 30 milijuna kuna u 2016. godini (Vidi: Smijenjeni ravnatelj KB-a Dubrava: Ugovor o uštedi vode ‘čist kao suza’).

‘Riječ je o obmani jer je Kolak prisvojio rezultate prethodnog ravnatelja Marka Banića, koji je u prva četiri mjeseca 2016., u usporedbi s 2015., smanjio deficit za 31 milijun kuna i fakturirao 5 milijuna kuna usluga iznad limita. Kolak je u osam mjeseci povećao deficit u odnosu na 2015. i fakturirao ispod limita bolnice, a pritom je zaposlio 100 ljudi’, kaže Kujundžić.

Također ističe da je deficit KB-a Dubrava u siječnju ove godine u odnosu na siječanj 2016. iznosio 4,5 milijuna kuna.

Sukob oko smjene u Dubravi izazvao je vrlo oštre optužbe između Kolaka, koji tvrdi da je bio prisiljen potpisati ugovor koji je pravno čist, i Kujundžića, koji tvrdi da su time prekršeni statut bolnice i zakoni o zdravstvenoj zaštiti, javnoj nabavi i državnom proračunu.

Ministarstvo tako navodi da je Kolak ugovor, vrijedan 44 milijuna kuna s ESCO tvrtkom, sklopio na temelju nevažećeg, tri godine starog natječaja koji je poništen, kao i da je lažno prikazao moguće uštede vode u bolnici.

Dezerterstvo i ‘ološ’

Kolak pak tvrdi da je bio prisiljen potpisati ugovor, koji smatra korisnim za bolnicu, zbog sudskog procesa koji je vođen oko tog natječaja, jer bi u suprotnome bolnica morala platiti odštetu.

Optužbe su, međutim, otišle i dalje kada je Kolak optužio ministra za dezerterstvo u Domovinskom ratu, zbog čega je Kujundžić najavio privatnu tužbu, a nastavilo se Kolakovom izjavom da se ‘bori protiv ološa u HDZ-u i želi da se ološ iz HDZ-a očisti’ (Vidi: Ministarstvo: Kolak je smijenjen zbog protuzakonitog potpisivanja ugovora).

‘Iz HDZ-a sam otišao iz protesta prema lošem stanju u HDZ-u, a vratio sam se kad je sadašnji premijer Plenković rekao da će u HDZ-u biti drugačije, što se potvrđuje i na ovom slučaju, da nećemo tolerirati nezakonite radnje koje su uništile Hrvatsku. Ako se Kolak hoće baviti politikom, neka stekne demokratski legitimitet i neka se natječe na izborima u Sesvetama’, kaže Kujundžić.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.