Alergan s Editasom ugovorio očne tretmane na temelju editiranja gena

Allergan plc u utorak je rekao da će dobiti ekskluzivni pristup i opciju da licencira do pet eksperimentalnih tretmana za oči temeljem genskog editiranja, programa tvrtke Editas Medicine Inc pod dogovorom o istraživanju i razvoju između ove dvije kompanije.

Pet očnih programa, uključuju vodeći lijek Editasa, koji je trenutno u pre-kliničkom razvoju, a namijenjen je za liječenje rijetkog, naslijeđenog poremećaja oka koji se zove Leberova Kongenitalna Amauroza (Leber Congenital Amaurosis), rekle su dvije kompanije u zajedničkoj izjavi.

Tehnologija genskog editiranja zove se CRISPR i očekuje se da će revolucionarizirati liječenje genetskih bolesti. CRISPR radi po principu molekularnih škara koje mogu odrezati neželjeni dio genetskog materijala i zamijeniti ga novim.

Prošlog mjeseca, Broad institute, biološki i genomski istraživački centar koji surađuje s MIT-om i Harvardom, osvojio je prijelomnu presudu da zadrži prava na vrijedan patent na CRISPR (Vidi: Prava na CRISPR patent zadržavaju Harvard i MIT).

Editas Medicine sa sjedištem u Cambridgeu, Massachusetts licencirao je intelektualno vlasništvo koje se odnosi na tehnologiju CRISPR od Broad Institute.

Allergan je rekao da će Editasu platiti 90 milijuna dolara unaprijed za razvoj pet programa kandidata.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.