Proizvodi za bebe povezani s porastom ozljeda među malom djecom

Roditelji beba svakodnevno koriste razne pomoćne proizvode i opremu za svoje mališane, no ovi su proizvodi povezani s ozljedama češće nego mislite. Nova studija s Center for Injury Research and Policy at Nationwide Children’s Hospital otkrila je da se, u prosjeku, svakih osam minuta u Americi, dijete od tri godine ili mlađe liječi u bolničkom hitnom odjelu zbog ozljeda povezanih s proizvodima za djecu – što je oko 66.000 djece svake godine.

Studija objavljena online u Pediatrics pregledavala je podatke od 21 godinu unatrag od siječnja 1991. do prosinca 2011. Tijekom ranih godina studije bilježi se značajan pad u ozljedama, što se pripisuje smanjenju ozljeda iz dječjih hodalica.

U posljednjih osam godina, međutim, broj ozljeda povezanih s dječjim proizvodima u stalnom je porastu, i raste gotovo 25 % (23.7 %).

‘Postigli smo velik uspjeh u prevenciji ozljeda povezanih s dječjim hodalicama tako što smo poboljšali dizajn proizvoda te postavili bolje sigurnosne standarde’, rekao je Gary Smith, viši autor studije i direktor Center for Injury Research and Policy at Nationwide Children’s Hospital.

‘Sada moramo agresivno primijeniti ovaj pristup i na druge proizvode za djecu. Neprihvatljivo je da još uvijek svjedočimo tolikim ozljedama među malom djecom od ovih proizvoda’.

Ozljede povezane s proizvodima za djecu koje su primijećene u studiji najčešće su povezane s nosiljkama (20 %), kolijevkama/madracima (19 %), i kolicima (17 %). Ove se ozljede obično događaju kod kuće (88 %), i većina (80 %) se događa zbog padova. Većina ozljeda su na glavi, vratu ili licu (81 %).

‘Mnoge ozljede povezane s proizvodima za djecu su na glavi i licu’, rekla je Tracy Mehan, voditeljica translacijskog istraživanja na Center for Injury Research and Policy.

‘Za ovako malu djecu, ovo može biti prilično ozbiljno. Od posebne brige je porast u broju i stopi potresa mozga posljednjih godina’.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.