MR sken može pomoći uočiti virus HIV-a u mozgu

Znanstvenici s UCL razvili su način kako koristiti MR skenove mozga kako bi pomogli identificirati kada virus HIV-a odolijeva u mozgu unatoč učinkovitim tretmanima liječenja.

Studija, objavljena u Clinical Infectious Diseases financirana od strane Wellcomea, pokazala je da pacijenti mogu imati virus HIV-a u mozgu čak i kada se bolest drži pod kontrolom lijekovima (Vidi: ‘Ljudi na tretmanu s potisnutim razinama HIV-a ne mogu prenijeti virus’).

‘Prije nego smo imali učinkovite tretmane za HIV, ADIS je često dovodio do demencije i drugih problema u mozgu’, objašnjava viši autor studije profesor Ravi Gupta (UCL Infection & Immunity).

‘Na sreću, ovo je rijeđe sada kada možemo liječiti HIV, no do polovine pacijenata s virusom HIV-a još uvijek prijavljuje kognitivne probleme. Vidimo dokaz da se HIV proširio na mozak na oko 10 do 15 % ovih pacijenata, no u većini slučajeva simptomi se javljaju zbog drugih uzroka. U ovom trenutku moramo izvoditi lumbalnu punkciju kako bismo to potvrdili, što uključuje umetanje igle u leđa kako bismo izvukli spinalnu tekućinu i testirali je na HIV. Riječ je o prilično invazivnoj proceduri koja zahtijeva da pacijent u bolnici ostane nekoliko sati. Naša nova studija pokazuje da MR može pomoći identificirati visok rizik individualca za daljnje testove praćenja’.

Tim je pregledavao podatke sa 146 HIV pacijenata koji su pregledavani na kognitivne probleme između 2011. i 2015. godine. Postojao je dokaz da je HIV bio aktivan u mozgu 22 pacijenta (15 %) i pacijenti čiji su mozgovi pokazali definitivne znakove promjena u bijeloj tvari deset su puta vjerojatnije imali HIV u mozgu od onih s normalnom pojavom bijele tvari u mozgu.

Te promjene u mozgu, nazvane difuzni abnormalni signali bijele tvari, povezane su s kognitivnim problemima i mogu biti pokrenute inflamacijom u mozgu uzrokovanom infekcijom HIV.

‘Tretmani za HIV prošli su dug put, no pacijenti čiji je virus potisnut lijekovima još uvijek mogu imati kognitivnih problema zbog upala povezanih s HIV-om’, rekao je profesor Gupta.

‘MRI skenovi mogu pomoći dijagnosticirati te pacijente, bez obzira pokazuju li povišen rizik od problema povezanih s HIV-om ili otkriće drukčijih uzroka koji se tada daju liječiti’.

‘Tamo gdje se HIV proširio na mozak, možemo promijeniti režim tretmana kako bismo dodali lijekove koji krvno-moždanu barijeru prolaze učinkovitije, a sve kako bismo kontrolirali infekciju’.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.