Biden: Volio bih da sam okončao borbu s rakom kakvu danas poznajemo

Bivši američki demokratski potpredsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju u jednom od svojih prvih velikih govora od kada je napustio Ovalni ured ove godine da bi volio da je bio američki predsjednik koji je okončao borbu s rakom kakvu poznajemo.

Biden, čiji je sin Beau umro od raka na mozgu u 2015. godini, govorio je na summitu South by Southwest technology u Austinu, Texas, o nastavku rada koji vodi pod blagoslovom bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame u tzv. ‘Cancer Moonshot’, inicijativi usmjerenoj na ubrzavanje istraživanja u nove tretmane protiv raka (Vidi: Biden obećao brže američko odobrenje koktela lijekova protiv raka).

Biden je govorio o potrebi prevencije, istraživačkim suradnjama i mnoštvom podataka kako bi se borili s rakom. Iako u svom govoru Biden nije spomenuo aktualnog američkog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa imenom, u govoru pred nekoliko tisuća ljudi rekao je da je spreman raditi s trenutnom administracijom na borbi protiv raka, bolesti koja u prosjeku godišnje ubije oko 600.000 Amerikanaca.

‘Jedina dvostranačka stvar koja je preostala u Americi je borba protiv raka’, rekao je Biden.

Biden je također i rekao da ga je, prije formalne najave 2015. da se neće kandidirati za američkog predsjednika, Obama upitao žali li iza čim.

Biden kaže da je Obami tada rekao: ‘Volio bih da sam bio predsjednik koji je predsjedavao periodom u kojem završavamo s borbom protiv raka kakvu poznajemo’.

Rekao je da u mjesecima, koji su slijedili nakon smrti njegova sina, nije imao želudac da se kandidira za predsjednika.

‘Nitko se nikada ne bi trebao kandidirati za predsjednika SAD-a osim ako nije spreman dati svaki, baš svaki gram svoje energije’, rekao je Biden.

Dok je bio na dužnosti pohvalio je Republikance za rad s Demokratima na borbi protiv raka.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.