Liječnici svjedočili aktivnosti mozga pacijenta 10 minuta nakon smrti

Tim liječnika povezanih s University of Western Ontario u Kanadi dokumentirao je slučaj u kojem je terminalno bolestan pacijent, skinut s aparata za održavanje na životu, nastavio imati aktivnost moždanih valova otprilike 10 minuta nakon što je bio proglašen klinički mrtvim. U svom radu objavljenom u The Canadian Journal of Neurological Sciences, tim je opisao okolnosti neobičnog događaja te priznao da nemaju objašnjenje za ono što su vidjeli.

Mnogo godina liječnici koriste mnoge alate kako bi odredili da li je netko umro – nedostatak diletacije (proširenje) zjenica, srčani zastoj, nedostatak disanja, itd. No, jedan test stoji iznad svih – EEG očitanje. Čak i ako srce kuca i čovjek diše, ukoliko mozak prestaje s obradom električnih signala, taj se čovjek smatra klinički mrtvim – iako u nekim slučajevima može biti označen kao onaj mrtvog mozga (brain dead). No, što ako čovjekovo srce prestane kucati, što znači da nema protoka krvi prema mozgu, a mozak nastavlja prikazivati delta valove u naletu do 10 minuta?

Prije nego se ovo u Kanadi dogodilo, ovako nešto smatralo se nemogućim.

Neobična okolnost došla je kako je kanadski tim provodio rutinsko istraživanje o procesima smrti kod ljudi. Kada su četiri terminalno bolesna pacijenta skinuta s aparata na održavanju na životu, njihovi su se vitalni signali pratili neko vrijeme nakon smrti. Tri su pacijenta prestala emitirati moždane signale gotovo odmah nakon što su im srca prestala kucati, no četvrti je počeo emitirati signale koji se obično vide kod ljudi koji su u vrlo dubokom snu – delta valovi – te su tako nastavili ‘raditi’ 10 minuta i 38 sekundi.

Tim je proveo seriju testiranja kako bi bili sigurni da nije riječ o kvaru na opremi, i nakon što su shvatili da takvih problema nema, izvijestili su da nemaju objašnjenja za ono što su upravo promatrali. No, predložili su daljnje studije, jer njihovi rezultati pokazuju da postoji vjerojatnost i da su i tri preostala pacijenta doživjela aktivnost mozga nakon smrti, no da se nitko od prisutnih nije zamarao da tu aktivnost potraži.

Također, znanstvenici su istaknuli da produljena moždana aktivnost ne nalikuje ‘smrtnim valovima’ o kojim je izvijestio drugi tim koji je snimao aktivnost moždanih valova u odrubljenim glavama miševa prije šest godina.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.