Rana menarha povezana s rizikom od trudničkog dijabetesa

Žene koje dobiju svoju prvu mjesečnicu u dobi od 11 godina ili ranije u višem su riziku od razvoja dijabetesa tijekom trudnoće, sugerira nedavna australska studija.

Prekomjerna tjelesna težina poznat je faktor kod ranih menstruacija i također onoga što se zove gestacijski dijabetes, no ne objašnjava u potpunosti vezu između dva stanja, napisali su istraživači u American Journal of Epidemiology.

Dijabetes se razvija u oko 9 % trudnica u SAD-u i može nositi ozbiljne zdravstvene rizike, podaci su Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

‘Majke s gestacijskim dijabetesom vjerojatnije će imati visoki krvni tlak i riskiraju prijevremene trudove’, rekla je vodeća autorica studije Danielle Schoenaker, istraživačica na The University of Queensland (Vidi: Testovi na gestacijski dijabetes prekasno se rade).

‘Također, tu su posljedice i za bebu, koja će vjerojatnije rasti brže i biti veća na rođenju’, rekla je Schoenaker.

‘Na duge staze, i majke i njihova djeca u većem su riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu’.

Kako bi istražili vezu između dobi kada je žena dobila menarhu i njihovog rizika od razvoja gestacijskog dijebetesa, istraživački je tim analizirao podatke na gotovo 5.000 žena koje su sudjelovale u većoj longitudinalnoj studiji o ženskom zdravlju između 2000. i 2012.

Žene uključene u analizu prijavile su živo rođenje tijekom studije te su ispunjavale upitnik svake tri do četiri godine, u kojem su odgovarale na pitanja o tome kada su dobile prvu mjesečnicu i jesu li imale dijagnosticiran ili liječen dijabetes tijekom trudnoće. Niti jedna nije imala dijabetes tipa 2 niti prethodnu povijest gestacijskog dijabetesa na početku studije.

Prosječna dob u kojoj je žena dobila svoju prvu menstruaciju bila je tek ispod 13 godina, otkrivaju istraživači.

Žene koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 11 godina ili ranije vjerojatnije su bile s prekomjernom tjelesnom težinom u djetinjstvu, vrlo malo fizički aktivne kao odrasle i trenutno pretile ili prekomjerne tjelesne težine.

Sveukupno, 357 žena ili oko 7.5 % sudionica prijavilo je da im je dijagnosticiran gestacijski dijabetes. Te su žene također vjerojatnije bile prekomjerne tjelesne težine ili pretile i imale su sjedalački način života na početku studije.

Žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile prije 11-e godine bile su u 51 % većoj vjerojatnosti da će razviti gestacijski dijabetes, u usporedbi s onima koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina.

Ovo je bilo tako čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir stvari koje bi mogle utjecati na dob menarhe ili rizik od gestacijskog dijabetesa, uključujući razinu obrazovanja majke, fizičku aktivnost, prethodnu djecu, hormonalno stanje poznato kao sindrom policističnih jajnika i indeks tjelesne mase, mjera tjelesne masti temeljem omjera visina i težina.

‘Kronični rizik bolesti, poput rizika od dijabetesa tipa 2 ili gestacijskog dijabetesa može biti ‘programiran’ znatno ranije u životu od strane izloženosti koje se događaju tijekom razvojno osjetljivih perioda poput puberteta, djetinjstva ili čak života u maternici’, rekla je dr. Dana Dabelea, profesor na University of Colorado Denver stručnjak za gestacijski dijabetes koja nije bila uključena u studiju.

‘Intervencije za rješavanje ovih pitanja možda bi trebale započeti ranije, a sve kako bi se riješio rizik od bolesti poput dijabetesa’, rekla je Dabelea.

‘Žene s ranom menarhom u povećanom su riziku od dijabetesa kasnije u životu stoga bi, kako bi ublažile taj povećani rizik, trebale poduzeti neke mjere predostrožnosti, naročito aktivan život i održavanje zdrave tjelesne težine’, rekla je.

‘Poticanje zdravog okruženja i ponašanja od rane životne dobi je važna strategija, a promoviranje zdrave prehrane i fizičke aktivnosti trebali bi biti prioriteti za mlade majke i škole, kao i za sve žene kroz svoje živote’, rekla je Schoenaker.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.