Liječnici i medicinske sestre s Balkana odlaze u Njemačku

Nejra Isaretović, 25-ogodišnja fizioterapeutkinja iz Sarajeva, ovih je dana zauzeta učenjem njemačkog jezika te satovima vožnje – ključnim vještinama potrebnim za njezin novi posao u Njemačkoj.

Isaretović je među tisućama medicinskih sestara i liječnika diljem Bosne, Srbije i Hrvatske koja traži posao u zapadnoj Europi, što je podiglo alarm zdravstvenih vlasti da bi ove zemlje u bliskoj budućnosti mogle ostati bez obučenih medicinskih djelatnika.

‘Dražava tjera mlade ljude da odlaze, ovdje ne dobivamo ništa – niti posao, niti budućnost i najvažnije sigurnost’, rekla je Isaretović, koja nije mogla pronaći posao u svom polju u Bosni.

Prošle godine 10.000 građana Bosne apliciralo je za radne dozvole u Njemačkoj, podaci su Agencije za posao i zapošljavanje, koja posreduje između zahtjeva za posao u Bosni i njemačkih poslodavaca pod ugovorom iz 2013. između dviju vlada.

Od tada, oko 2.700 medicinskih sestara napustilo je zemlju od 3.5 milijuna ljudi, 1.100 samo lani. Procjenjuje se da je u 2016. zemlju napustilo oko 400 liječnika i očekuje se da će isti broj emigrirati i ove godine.

‘Odlasci iz Bosne do sada su bili postupni, no jednom kada dosegnu zamah, bit će riječ o masi što može uzrokovati kolaps zdravstvenog sustava’, rekao je Meho Kovačević, 42-godišnji ortopedski kirurg koji radi u Zenici.

Situacije je slična i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Potvrde koje su potrebne za liječnike kako bi radili u inozemstvu izdane su za 1.600 liječnika u Srbiji protekle dvije godine, i gotovo 1.300 u Hrvatskoj od kada se Hrvatska pridružila Europskoj uniji 2013.

Gubitak najboljih stručnjaka

Obzirom da se ekonomije ovih zemalja još uvijek oporavljaju od desetljeća dugih političkih i ekonomskih previranja 1990.-ih godina, bivše države Jugoslavije imaju tek nekoliko fondova koja mogu potrošiti na zdravstveni sustav. Radni uvjeti su loši, a skupa medicinska oprema rijetka.

Iz ovih je razloga njemački poziv za stranim radnicima lani u siječnju izazvao tako masivan odgovor. Najveće europsko gospodarstvo ima slobodnih mjesta za 10.000 medicinskih sestara i 2.000 liječnika, s oko 40.000 registriranih liječnika koji je otići u mirovinu do 2021.

Prema German Medical Association, 2.365 liječnika iz sedam zemalja koje čine bivšu Jugoslaviju registrirani su lani u Njemačkoj uključujući 864 iz Srbije.

‘Gubimo najbolje stručnjake’, rekao je Zoran Savić, predsjednik medicinskih sindikata Srbije.

‘Mlađi liječnici doći će na njihova mjesta, no bit će potrebno barem 10 godina kako bi obrazovali stručne liječnike’.

Liječnici se žale na neplaćene prekovremene sate i niske plaće. Medicinske sestre plaćene su između 250 i 400 eura mjesečno u Bosni i Srbiji, u usporedbi s početnom plaćom od oko 1.500 eura u Njemačkoj.

Kirurg Kovačević, koji je u braku i ima dvoje djece kaže da ne planira napustiti Bosnu, no istovremeno pohađa satove njemačkog.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.