Kujundžić: Smjena Kolaka nije osveta, radi se o nezakonitostima

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u četvrtak kako ravnatelj KB Dubrava Toni Kolak nije smijenjen zbog njegove osobne osvete već zbog nezakonitih radnji koje bi toj bolnici nanijele veliku financijsku štetu, a zbog objeda na njegov račun i prozivki za dezerterstvo najavio je protiv Kolaka privatnu tužbu.

Kujundžić je optužio Kolaka, kojega je zbog spornog natječaja nedavno smijenilo Upravno vijeće, da je lažno prikazao moguće uštede vode sklapajući ugovor s ESCO (Energy Service Company) tvrtkom.

Kome ide razlika do 44 milijuna

‘Stvarna cijena za servisiranje ili uštedu hladne vode je par milijuna kuna, a kome ide razlika do 44 milijuna kuna, prosudite sami’, rekao je Kujundžić.

‘Tu se ne radi o osobnoj osveti, ovdje jer riječ o nezakonitoj radnji kakve ova Vlada i ja osobno nećemo tolerirati, pa makar to radili samozvani najveći domoljubi i najveći hrvatski ravnatelji. Naš zadatak je sačuvati zdravstveni sustav stabilnim i dostupnim svim građanima. Pritisci, klevete i prijetnje zbog slučaja ‘voda-Dubrava’ idu već nekoliko tjedana, od kad se doznalo za tu nezakonitu radnju’, rekao je Kujundžić.

Rekao je da podržava mišljenje pravne službe Ministarstva zdravstva i odluku Upravnog vijeća KB Dubrava, jer su spornim natječajem prekršeni statut bolnice te zakoni o zdravstvenoj zaštiti, javnoj nabavi i državnom proračunu.

‘Pitam Kolaka, ako je sve bilo čisto i nakane poštene, čemu žurba, zašto nije pričekao još pet dana i tražio suglasnost Upravnog vijeća i Vlade, što je po zakonu bio obvezan učiniti’, dodao je.

Natječaj poništilo Sanacijsko vijeće

Kujundžić podsjeća da je natječaj za uštedu hladne i tople vode u bolnici raspisan u lipnju 2014., a već nakon dva mjeseca ga je poništilo tadašnje Sanacijsko vijeće jer je bila upitna njegova tehnička, financijska i pravna valjanost. Na natječaj se javio samo jedan ponuditelj, no do odabira ponuditelja i potpisa ugovora nije došlo, a u prosincu iste godine natječaj završava na Upravnom sudu.

Ipak, u siječnju 2017. Kolak, ističe ministar, samovoljno, bez znanja i suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade, povlači tužbu i potpisuje ugovor po natječaju starom tri godine, unatoč tome što ga je bolničko povjerenstvo usmeno i pismeno upozorilo da to ne smije činiti bez prethodne suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade.

Pritom, napominje Kujundžić, KB Dubrava ima spreman projekt za sve uštede koje se odnose na energetsku učinkovitost, te toplu i hladnu vodu iz bespovratnih sredstava iz EU fondova u iznosu od 220 milijuna kuna.

Zbog kleveta koje je protiv njega iznio Kolak, među kojima su i prozivke o navodnom dezerterstvu u Domovinskom ratu, Kujundžić najavljuje privatnu tužbu.

‘Javio sam se 1991. među prvima kao dragovoljac, zadužio oružje kao liječnik u KB-u Sveti Duh, odradio što se tada trebalo raditi, a što se može provjeriti u Ministarstvu branitelja. Nikada time nisam mahao, nikada naplatio iz tog osnova jednu kunu’, rekao je ministar.

Na postdoktorsku stipendiju u SAD otišao je u proljeće 1993. i vratio se u proljeće 1994. te, kaže, donio znanje hrvatskim pacijentima, studentima i liječnicima, odbivši brojne primamljive ponude za rad u inozemstvu ‘za dobre novce’.

Kolak povećao dug bolnice

Što se tiče Kolaka, kaže da ga poštuje kao branitelja, ali i da bi se o ‘naplatama po toj osnovi’ dalo razgovarati. ‘Lažno se prikazuje najboljim ravnateljem, prošlogodišnje poslovanje uljepšava, a povećao je ukupni dug i dospjele obveze. KB Dubrava je među najgorim kliničkim bolnicama, s velikim deficitom koji je ostvario u siječnju’, tvrdi Kujundžić.

Kujundžić navodi da je Kolak zaposlio 100 novih ljudi, a pritom nije povećao opseg posla, pa to ocjenjuje prevarom i krivo potrošenim novcem koji je trebalo usmjeriti pacijentima. ‘Kad se pogleda koga je sve primio i u kakvim je odnosima s pojednim djelatnicima, kakve je sve dao koeficijente, otvara se novo pitanje, ali to neka dorade inspekcija i revizija’, rekao je ministar zdravstva.

Poručio je kako će Vlada i on osobno strogo razlikovati ‘svetost Domovinskog rata i branitelja od kriminalnih radni koje su uništile Hrvatsku’ (Vidi: Ministarstvo: Kolak je smijenjen zbog protuzakonitog potpisivanja ugovora).

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.